Oferta de carte Dorin M

PLANUL DE CONTURI GENERAL - Bugetar (O.M.F.P. nr. 1917/ 2005)
Clasa 1 - Conturi de capitaluri
Catre pagina principala...Catre paginile de studiu - To Study...Catre paginile de distractie - To Entertain...Catre paginile de lucru - To Work...Catre paginile de afaceri - To Affair Catre meniu Contabilitate...Catre Meniu Planul de conturi.

|Clasa 2|   |Clasa 3|   |Clasa 4|   |Clasa 5|   |Clasa 6|   |Clasa 7|   |Clasa 8|
|Plan de conturi general|


Dimensiune fişier: 0,3 M; Imprimare: 25 pag. A4

Planul de conturi general pentru instituţii publice - bugetar - O.M.F.P. nr. 1917/ 2005
Clasa de conturi 1 - Conturi de capitaluri
(Completat, modificat şi adnotat până la 31 ianuarie 2012).
.

CLASA 1 "CONTURI DE CAPITALURI".

 

Din clasa 1 "Conturi de capitaluri" fac parte următoarele grupe: 10 "Capital, rezerve, fonduri", 11 "Rezultatul reportat", 12 "Rezultatul patrimonial", 13 "Fonduri cu destinaţie speciala" 15 "Provizioane" si 16 "Împrumuturi si datorii asimilate".

 

Grupa 10 "Capital, rezerve, fonduri"

 

Grupa 10 "Capital, rezerve, fonduri" cuprinde următoarele conturi: 100 "Fondul activelor fixe necorporale", 101 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului", 102 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al statului ", 103 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale", 104 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale", 105 "Rezerve din reevaluare", 106 "Diferenţe din reevaluare şi diferenţe de curs aferente dobânzilor încasate (SAPARD)".

 

Contul 100 "Fondul activelor fixe necorporale".

 

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta fondului activelor fixe necorporale care nu se supun amortizării, potrivit legii.

Contul 100 "Fondul activelor fixe necorporale" este un cont de pasiv.

În creditul contului se înregistrează activele fixe necorporale intrate în patrimoniu, iar în debit, activele fixe necorporale ieşite din patrimoniu.

Soldul creditor al contului reprezintă fondul activelor fixe necorporale, la un moment dat.

Contul 100 "Fondul activelor fixe necorporale" se creditează prin debitul contului:

206 "Înregistrări ale evenimentelor cultural-sportive"

- cu valoarea înregistrărilor evenimentelor cultural-sportive intrate în patrimoniu potrivit legii.

Contul 100 "Fondul activelor fixe necorporale" se debitează prin creditul contului:

206 "Înregistrări ale evenimentelor cultural-sportive"

- cu valoarea înregistrărilor evenimentelor cultural-sportive ieşite din patrimoniu potrivit legii.

 

Contul 101 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului".

 

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului si care nu se supun amortizării, potrivit legii.

Contul 101 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează bunurile intrate in domeniul public al statului, potrivit legii, iar în debit, bunurile ieşite din domeniul public al statului, potrivit legii.

Soldul creditor al contului reprezintă bunurile care alcătuiesc domeniul public al statului, la un moment dat.

Contul 101 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului" se creditează prin debitul conturilor:

211 "Terenuri si amenajări la terenuri"

- cu valoarea terenurilor si a amenajărilor la terenuri care alcătuiesc domeniul public al statului intrate în patrimoniu, potrivit legii, care nu se supun amortizării.

212 "Construcţii"

- cu valoarea construcţiilor care alcătuiesc domeniul public al statului, intrate în patrimoniu, potrivit legii, care nu se supun amortizării.

213 "Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale si plantaţii"

- cu valoarea instalaţiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantaţiilor care alcătuiesc domeniul public al statului, intrate în patrimoniu, potrivit legii, care nu se supun amortizării.

215 "Alte active ale statului"

- cu valoarea altor active ale statului înregistrate in evidenta, care nu se supun amortizării potrivit legii.

Contul 101 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului" se debitează prin creditul conturilor:

211 "Terenuri si amenajări la terenuri"

- cu valoarea terenurilor si a amenajărilor la terenuri care alcătuiesc domeniul public al statului ieşite din patrimoniu, potrivit legii.

212 "Construcţii"

- cu valoarea construcţiilor care alcătuiesc domeniul public al statului, ieşite din patrimoniu, potrivit legii.

213 "Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale si plantaţii"

- cu valoarea instalaţiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantaţiilor care alcătuiesc domeniul public al statului, ieşite din patrimoniu, potrivit legii.

215 "Alte active ale statului"

- cu valoarea altor active ale statului scăzute din evidenta.

 

Contul 102 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al statului".

 

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al statului potrivit legii, care nu se supun amortizării.

Contul 102 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al statului" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează bunurile intrate in domeniul privat al statului, potrivit legii, iar în debit, bunurile ieşite din domeniul privat al statului, potrivit legii.

Soldul creditor al contului reprezintă bunurile care alcătuiesc domeniul privat al statului, la un moment dat.

Contul 102 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al statului" se creditează prin debitul conturilor:

211 "Terenuri si amenajări la terenuri"

- cu valoarea terenurilor si a amenajărilor la terenuri care alcătuiesc domeniul privat al statului intrate în patrimoniu, potrivit legii, care nu se supun amortizării.

212 "Construcţii"

- cu valoarea construcţiilor care alcătuiesc domeniul privat al statului, intrate în patrimoniu, potrivit legii, care nu se supun amortizării.

213 "Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale si plantaţii"

- cu valoarea instalaţiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantaţiilor care alcătuiesc domeniul privat al statului, intrate în patrimoniu, potrivit legii, care nu se supun amortizării.

214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protecţie a valorilor umane si materiale si alte active fixe corporale"

- cu valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protecţie a valorilor umane si materiale si a altor active fixe corporale care alcătuiesc domeniul privat al statului intrate în patrimoniu, potrivit legii, care nu se supun amortizării.

347 "Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privata a statului"

- cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privata a statului.

Contul 102 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al statului" se debitează prin creditul conturilor:

211 "Terenuri si amenajări la terenuri"

- cu valoarea terenurilor si a amenajărilor la terenuri care alcătuiesc domeniul privat al statului ieşite din patrimoniu, potrivit legii.

212 "Construcţii"

- cu valoarea construcţiilor care alcătuiesc domeniul privat al statului, ieşite din patrimoniu, potrivit legii;

213 "Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale si plantaţii"

- cu valoarea instalaţiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantaţiilor care alcătuiesc domeniul privat al statului, ieşite din patrimoniu, potrivit legii.

214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protecţie a valorilor umane si materiale si alte active fixe corporale"

- cu valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protecţie a valorilor umane si materiale si a altor active fixe corporale care alcătuiesc domeniul privat al statului, ieşite din patrimoniu potrivit legii.

347 "Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privata a statului"

- cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii in proprietatea privata statului, scăzute din evidenta.

359 "Bunuri în custodie sau în consignaţie la terţi"

- cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privata a statului, valorificate în regim de consignaţie.

 

Contul 103 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale".

 

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta bunurilor care alcătuiesc domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale si care nu se supun amortizării, potrivit legii.

Contul 103 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează bunurile intrate in domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale, potrivit legii, iar în debit, bunurile ieşite din domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale, potrivit legii.

Soldul creditor al contului reprezintă bunurile care alcătuiesc domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale, la un moment dat.

Contul 103 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale" se creditează prin debitul conturilor:

211 "Terenuri si amenajări la terenuri"

- cu valoarea terenurilor si a amenajărilor la terenuri care alcătuiesc domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale intrate în patrimoniu, potrivit legii, care nu se supun amortizării.

212 "Construcţii"

- cu valoarea construcţiilor care alcătuiesc domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale, intrate în patrimoniu, potrivit legii, care nu se supun amortizării.

213 "Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale si plantaţii"

- cu valoarea instalaţiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantaţiilor care alcătuiesc domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale, intrate în patrimoniu, potrivit legii, care nu se supun amortizării.

Contul 103 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale" se debitează prin creditul conturilor:

211 "Terenuri si amenajări la terenuri"

- cu valoarea terenurilor si a amenajărilor la terenuri care alcătuiesc domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale ieşite din patrimoniu, potrivit legii.

212 "Construcţii"

- cu valoarea construcţiilor care alcătuiesc domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale, ieşite din patrimoniu, potrivit legii.

213 "Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale si plantaţii"

- cu valoarea instalaţiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantaţiilor care alcătuiesc domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale, ieşite din patrimoniu, potrivit legii.

 

Contul 104 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale".

 

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale si care nu se supun amortizării, potrivit legii.

Contul 104 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează bunurile intrate in domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, potrivit legii, iar în debit, bunurile ieşite din domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, potrivit legii.

Soldul creditor al contului reprezintă bunurile care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, la un moment dat.

Contul 104 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale" se creditează prin debitul conturilor:

211 "Terenuri si amenajări la terenuri"

- cu valoarea terenurilor si a amenajărilor la terenuri care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale intrate în patrimoniu, potrivit legii, care nu se supun amortizării.

212 "Construcţii"

- cu valoarea construcţiilor care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, intrate în patrimoniu potrivit legii, care nu se supun amortizării.

213 "Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale si plantaţii"

- cu valoarea instalaţiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantaţiilor care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, intrate în patrimoniu, potrivit legii, care nu se supun amortizării.

214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protecţie a valorilor umane si materiale si alte active fixe corporale"

- cu valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protecţie a valorilor umane si materiale si a altor active fixe corporale care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale intrate în patrimoniu, potrivit legii, care nu se supun amortizării.

349 "Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privata a unităţii administrativ-teritoriale"

- cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privata a unităţilor administrativ-teritoriale.

Contul 104 "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale" se debitează prin creditul conturilor:

211 "Terenuri si amenajări la terenuri"

- cu valoarea terenurilor si a amenajărilor la terenuri care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale ieşite din patrimoniu, potrivit legii.

212 "Construcţii"

- cu valoarea construcţiilor care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, ieşite din patrimoniu, potrivit legii.

213 "Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale si plantaţii"

- cu valoarea instalaţiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantaţiilor care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, ieşite din patrimoniu, potrivit legii.

214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protecţie a valorilor umane si materiale si alte active fixe corporale"

- cu valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protecţie a valorilor umane si materiale si a altor active fixe corporale care alcătuiesc domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale ieşite din patrimoniu, potrivit legii.

349 "Bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privata a unităţilor administrativ-teritoriale"

- cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privata a unităţilor administrativ-teritoriale, scăzute din evidenta.

359 "Bunuri în custodie sau în consignaţie la terţi"

- cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privata a unităţilor administrativ-teritoriale valorificate potrivit legii, scăzute din evidenta.

 

Contul 105 "Rezerve din reevaluare".

 

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta rezervelor din reevaluarea activelor fixe corporale.

Contul 105 "Rezerve din reevaluare" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează creşterea de valoarea rezultata din reevaluarea activelor fixe corporale, iar în debit, descreşterea de valoare rezultata din reevaluarea activelor fixe corporale.

Soldul creditor al contului reprezintă valoarea rezervelor din reevaluarea activelor fixe existente in instituţie.

Contul se detaliază pe următoarele conturi sintetice de gradul II:

1051 "Rezerve din reevaluarea terenurilor si amenajărilor la terenuri";

1052 "Rezerve din reevaluarea construcţiilor";

1053 "Rezerve din reevaluarea instalaţiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantaţiilor";

1054 "Rezerve din reevaluarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protecţie a valorilor umane si materiale si a altor active fixe corporale".

1055 Rezerve din reevaluarea altor active ale statului.

Contul 105 "Rezerve din reevaluare" se creditează prin debitul conturilor:

211 "Terenuri si amenajări la terenuri"

- cu creşterea de valoare rezultata din reevaluarea terenurilor si a amenajărilor la terenuri.

212 "Construcţii"

- cu creşterea de valoare rezultata din reevaluarea construcţiilor.

213 "Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale si plantaţii"

- cu creşterea de valoare rezultata din reevaluarea instalaţiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantaţiilor.

214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protecţie a valorilor umane si materiale si alte active fixe corporale"

- cu creşterea de valoare rezultata din reevaluarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protecţie a valorilor umane si materiale si a altor active fixe corporale.

Contul 105 "Rezerve din reevaluare" se debitează prin creditul conturilor:

211 "Terenuri si amenajări la terenuri"

- cu descreşterea de valoare rezultata din reevaluarea terenurilor si a amenajărilor la terenuri.

212 "Construcţii"

- cu descreşterea de valoare rezultata din reevaluarea construcţiilor.

213 "Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale si plantaţii"

- cu descreşterea de valoare rezultata din reevaluarea instalaţiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantaţiilor.

214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protecţie a valorilor umane si materiale si alte active fixe corporale"

- cu descreşterea de valoare rezultata din reevaluarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protecţie a valorilor umane si materiale si a altor active fixe corporale.

 

Grupa 11 "Rezultatul reportat".

 

Grupa 11 "Rezultatul reportat" cuprinde contul 117 "Rezultatul reportat".

 

Contul 117 "Rezultatul reportat".

 

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta rezultatului reportat, care se preia la începutul exerciţiului din contul de rezultat patrimonial al exerciţiului anterior. Contul 117 "Rezultatul reportat" este un cont bifuncţional. În debitul contului se înregistrează deficitul patrimonial realizat în exerciţiile bugetare precedente, iar în credit, excedentul patrimonial realizat în exerciţiile bugetare precedente.

Soldul poate fi debitor si exprima deficitul patrimonial al exerciţiilor bugetare precedente sau creditor si exprima excedentul patrimonial al exerciţiilor bugetare precedente.

Contabilitatea analitica se tine pe surse de finanţare (bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, bugetul asigurărilor pentru şomaj, fonduri externe nerambursabile, venituri proprii sau venituri proprii si subvenţii) si rezultatul reportat reprezentând surplusul din reevaluare.

Contul 117 "Rezultatul reportat" se creditează prin debitul contului:

121 "Rezultatul patrimonial"

- cu excedentul patrimonial realizat în exerciţiul curent transferat asupra rezultatului reportat la începutul exerciţiului următor.

133 "Fondul de rezerva constituit conform <LLNK 12002   150180 301   0 47>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 150/2002"

- cu sumele transferate in contul de rezultat al bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, reprezentând utilizarea fondului de rezerva, conform prevederilor legale.

Contul 117 "Rezultatul reportat" se debitează prin creditul conturilor:

121 "Rezultatul patrimonial"

- cu deficitul patrimonial înregistrat în exerciţiul curent, transferat asupra rezultatului reportat la începutul exerciţiului următor.

303 "Materiale de natura obiectelor de inventar"

- cu preţul de înregistrare al materialelor de natura obiectelor de inventar aflate in magazie sau folosinţa la 31 decembrie 2005, la scoaterea din folosinţa.

463 "Creanţe ale bugetului de stat"

- cu sumele stinse prin scutire, anulare, prescripţie si alte modalităţi prevăzute de lege, reprezentând creanţe ale bugetului de stat, daca veniturile provin din anii precedenţi.

464 "Creanţe ale bugetului local"

- cu sumele stinse prin scutire, anulare, prescripţie si alte modalităţi prevăzute de lege, reprezentând creanţe ale bugetului local, daca veniturile provin din anii precedenţi.

465 "Creanţe ale bugetului asigurărilor sociale de stat"

- cu sumele stinse prin scutire, anulare, prescripţie si alte modalităţi prevăzute de lege, reprezentând creanţe ale bugetului asigurărilor sociale de stat, daca veniturile provin din anii precedenţi.

4664 "Creanţe ale bugetului asigurărilor pentru şomaj"

- cu sumele stinse prin scutire, anulare, prescripţie si alte modalităţi prevăzute de lege, reprezentând creanţe ale bugetului asigurărilor pentru şomaj, daca veniturile provin din anii precedenţi.

4665 "Creanţe ale bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate"

- cu sumele stinse prin scutire, anulare, prescripţie si alte modalităţi prevăzute de lege, reprezentând creanţe ale bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, daca veniturile provin din anii precedenţi.

 

Grupa 12 "Rezultatul patrimonial".

 

Grupa 12 "Rezultatul patrimonial" cuprinde contul 121 "Rezultatul patrimonial".

 

Contul 121 "Rezultatul patrimonial".

 

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta rezultatului patrimonial. Contul 121 "Rezultatul patrimonial" este un cont bifuncţional. În debitul contului se înregistrează cheltuielile efectuate de instituţie după natura sau destinaţia lor, iar in credit, veniturile realizate de instituţie, după natura si sursa lor.

Soldul debitor exprima deficitul patrimonial, iar soldul creditor exprima excedentul patrimonial.

Contabilitatea analitica se tine pe surse de finanţare (bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, bugetul asigurărilor pentru şomaj, fonduri externe nerambursabile, venituri proprii sau venituri proprii si subvenţii).

Contul 121 "Rezultatului patrimonial" se debitează prin creditul conturilor: 117 "Rezultatul reportat"

- cu excedentul patrimonial realizat în exerciţiul curent, transferat asupra rezultatului reportat la începutul exerciţiului următor.

131 "Fondul de rulment"

- la sfârşitul anului, cu sumele repartizate potrivit legii din excedentul anual curent al bugetului local, pentru constituirea fondului de rulment.

520 "Disponibil al bugetului de stat"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului de disponibil al bugetului de stat.

5211 "Disponibil al bugetului local"

- la sfârşitul perioadei, cu excedentul patrimonial înregistrat de instituţiile publice finanţate din bugetul local;

- la sfârşitul perioadei, cu deficitul patrimonial înregistrat de instituţiile publice finanţate din bugetul local (in roşu).

601 "Cheltuieli cu materiile prime"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

602 "Cheltuieli cu materialele consumabile"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

603 "Cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

606 "Cheltuieli privind animalele si pasările"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

607 "Cheltuieli privind mărfurile"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

608 "Cheltuieli privind ambalajele"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

609 "Cheltuieli cu alte stocuri"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

610 "Cheltuieli privind energia si apa"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

611 "Cheltuieli cu întreţinerea si reparaţiile"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

612 "Cheltuieli cu chiriile"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

613 "Cheltuieli cu primele de asigurare"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

614 "Cheltuieli cu deplasări, detaşări, transferări"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

622 "Cheltuieli privind comisioanele si onorariile"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

623 "Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

624 "Cheltuieli cu transportul de bunuri si personal"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

626 "Cheltuieli poştale si taxe de telecomunicaţii"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

627 "Cheltuielile cu serviciile bancare si asimilate"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

628 "Alte cheltuieli cu serviciile executate de terţi"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

629 "Alte cheltuieli autorizate prin dispoziţii legale"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

635 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe si vărsăminte asimilate"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

641 "Cheltuieli cu salariile personalului"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

642 "Cheltuieli salariale in natura"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

645 "Cheltuieli privind asigurările sociale"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

646 "Cheltuieli cu indemnizaţiile de delegare, detaşare si alte drepturi salariale"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

647 "Cheltuieli din fondul destinat stimulării personalului"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

654 "Pierderi din creanţe si debitori diverşi"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

658 "Alte cheltuieli operaţionale"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

663 "Pierderi din creanţe imobilizate"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

664 "Cheltuieli din investiţii financiare cedate"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

665 "Cheltuieli din diferenţe de curs valutar"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

666 "Cheltuieli privind dobânzile"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

667 "Sume de transferat bugetului de stat reprezentând câştiguri din schimb valutar - PHARE, SAPARD, ISPA"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

668 "Dobânzi de transferat Comunităţii Europene sau de alocat programului"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

669 "Alte pierderi (cheltuieli neeligibile-costuri bancare) - PHARE, SAPARD, ISPA"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

670 "Subvenţii"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

671 "Transferuri curente intre unităţi ale administraţiei publice"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

672 Transferuri de capital intre unităţi ale administraţiei publice"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

673 "Transferuri interne"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

674 "Transferurile in străinătate"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

676 "Asigurări sociale"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

677" Ajutoare sociale"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

679 "Alte cheltuieli"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

681 "Cheltuieli operaţionale privind amortizările, provizioanele si ajustările pentru depreciere"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

682 "Cheltuieli cu activele fixe neamortizabile"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

686 "Cheltuieli financiare privind amortizările, provizioanele si ajustările pentru pierderea de valoare"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

689 "Cheltuieli privind rezerva de stat si de mobilizare"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

690 "Cheltuieli cu pierderi din calamităţi"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial,

691 Cheltuieli extraordinare din operaţiuni cu active fixe"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

709 "Variaţia stocurilor"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

Contul 121 "Rezultatul patrimonial" se creditează prin debitul conturilor: 117 "Rezultatul reportat"

- cu deficitul patrimonial înregistrat în exerciţiul curent, transferat asupra rezultatului reportat la începutul exerciţiului următor.

701 "Venituri din vânzarea produselor finite"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

702 "Venituri din vânzarea semifabricatelor"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

703 "Venituri din vânzarea produselor reziduale"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

704 "Venituri din lucrări executate si servicii prestate"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

705 "Venituri din studii si cercetări"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

706 "Venituri din chirii"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

707 "Venituri din vânzarea mărfurilor"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

708 "Venituri din activităţi diverse"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

709 "Variaţia stocurilor"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

714 "Venituri din creanţe reactivate si debitori diverşi"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

719 "Alte venituri operaţionale"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

721 "Venituri din producţia de active fixe necorporale"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

722 "Venituri din producţia de active fixe corporale"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

730 "Impozit pe venit, profit si câştiguri din capital de la persoane juridice"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului în vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

731 "Impozit pe venit, profit si câştiguri din capital de la persoane fizice"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

732 "Alte impozite pe venit, profit si câştiguri din capital"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

733 "Impozit pe salarii"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

734 "Impozite si taxe pe proprietate"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

735 "Impozite si taxe pe bunuri si servicii"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

736 "Impozit pe comerţul exterior si tranzacţiile internaţionale"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

739 "Alte impozite si taxe fiscale"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

745 "Contribuţiile angajatorilor"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

746 "Contribuţiile asiguraţilor"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

750 "Venituri din proprietate"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

751 "Venituri din vânzări de bunuri si servicii"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

763 "Venituri din creanţe imobilizate"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

764 "Venituri din investiţii financiare cedate"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

765 "Venituri din diferenţe de curs valutar"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

766 "Venituri din dobânzi"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

767 "Sume de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea pierderilor din schimb valutar - PHARE, SAPARD, ISPA"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

768 "Alte venituri financiare"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

769 "Sume de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea altor pierderi (cheltuieli neeligibile-costuri bancare) - PHARE, SAPARD, ISPA"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

770 "Finanţarea de la buget"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

771 "Finanţarea in baza unor acte normative speciale"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

772 "Venituri din subvenţii"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

773 "Venituri din alocaţii bugetare cu destinaţie speciala"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

774 "Finanţarea din fonduri externe nerambursabile"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

776 "Fonduri cu destinaţie speciala"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

778 "Venituri din cofinanţarea de la buget aferenta programelor/proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

779 "Venituri din bunuri si servicii primite cu titlu gratuit"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

781 "Venituri din provizioane si ajustări pentru depreciere privind activitatea operaţionala"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

786 "Venituri financiare din ajustări pentru pierdere de valoare"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

790 "Venituri din despăgubiri din asigurări"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

791 "Venituri din valorificarea unor bunuri ale statului"

- la sfârşitul perioadei, cu soldul creditor al contului in vederea închiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

 

Grupa 13 "Fonduri cu destinaţie specială".

 

Grupa 13 "Fonduri cu destinaţie speciala" cuprinde conturile : 131 "Fondul de rulment", 132 "Fondul de rezerva al bugetului asigurărilor sociale de stat", 133 "Fondul de rezerva constituit conform <LLNK 12002   150180 301   0 47>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 150/2002", 134 "Fondul de amortizare aferent activelor fixe deţinute de serviciile publice de interes local", 135 "Fondul de risc", 136 "Fondul depozitelor speciale constituite pentru construcţii de locuinţe", 137 "Taxe speciale", 139 "Alte fonduri".


            CONTUL 131 "Fondul de rulment".

 

            Cu ajutorul acestui cont unităţile administrativ - teritoriale tin evidenta fondului de rulment constituit potrivit legii din excedentul anual curent al bugetului local.

            Contabilitatea analitica se tine pe destinaţiile stabilite de lege.

            Contul 131 "Fondul de rulment" este un cont de pasiv. In creditul contului se înregistrează sumele repartizate din rezultatul execuţiei bugetare anuale pentru constituirea fondului de rulment, iar in debit, cheltuielile efectuate din fondul de rulment, potrivit legii.

            Soldul creditor al contului reprezintă fondul de rulment constituit si neutilizat.

            Contul 131 "Fondul de rulment" se creditează prin debitul contului: 121 "Rezultatul patrimonial"

- la sfârşitul anului, cu sumele repartizate, potrivit legii, din excedentul anual curent al bugetului local pentru constituirea fondului de rulment.

            Contul 131 "Fondul de rulment" se debitează prin creditul conturilor:

            6xx "Cheltuieli ....."

- la sfârşitul perioadei, cu totalul cheltuielilor efectuate in cursul perioadei, pentru închiderea conturilor de cheltuieli.

             Notă: Acest cont este utilizat pentru operaţiunile specifice bugetelor locale.

 

            Contul 134 "Fondul de amortizare aferent activelor fixe deţinute de serviciile publice de interes local".

 

            Cu ajutorul acestui cont unităţile administrativ-teritoriale în subordinea cărora funcţionează senvicii publice fara personalitate juridica, care desfăşoară activităţi economice precum si serviciile publice de interes local cu personalitate juridica care desfăşoară activităţi economice, tin evidenta sumelor reprezentând amortizarea activelor fixe aferenta uzurii fizice si morale recuperate prin tarif sau preţ, potrivit legii.

            Contul 134 "Fondul de amortizare aferent activelor fixe deţinute de serviciile publice de interes local" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează sumele încasate reprezentând amortizarea activelor fixe deţinute de serviciile publice care desfăşoară activităţi economice recuperata prin tarif sau preţ, potrivit legii, iar în debit, la sfârşitul perioadei, totalul cheltuielilor efectuate, pentru închiderea conturilor de cheltuieli.

            Soldul creditor al contului reprezintă fondul din amortizarea activelor fixe, recuperata prin tarif sau preţ la un moment dat.

            Contul 134 "Fondul de amortizare aferent activelor fixe deţinute de serviciile publice de interes local" se creditează prin debitul contului:

            411 "Clienţi"

- cu valoarea bunurilor livrate, lucrărilor executate si serviciilor prestate de serviciile publice de interes local care desfăşoară activităţi de natura economica si care au obligaţia calculării, înregistrării si recuperării uzurii fizice si morale a activelor fixe aferente acestor activităţi prin tarif sau preţ, potrivit legii, si constituirea fondului de amortizare.

            Contul 134 "Fondul de amortizare aferent activelor fixe deţinute de serviciile publice de interes local" se debitează prin creditul conturilor:

            6xx"Cheltuieli....."

- la sfârşitul perioadei, cu totalul cheltuielilor efectuate in cursul perioadei, pentru închiderea conturilor de cheltuieli.

             Notă: Acest cont este utilizat pentru operaţiunile specifice bugetelor locale.

 

            Contul 135 "Fondul de risc".

 

            Cu ajutorul acestui cont unităţile administrativ-teritoriale tin evidenta surselor pentru acoperirea riscurilor financiare care decurg din garantarea de către autorităţile administraţiei publice locale a împrumuturilor contractate de agenţii economici si serviciile publice de subordonare locala.

            Contul 135 "Fondul de risc" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează sursele de constituire a fondului de risc pentru acoperirea riscurilor financiare, potrivit legii, iar în debit, la sfârşitul perioadei, totalul cheltuielilor efectuate, pentru închiderea contului de cheltuieli.

            Soldul creditor al contului reprezintă fondul de risc constituit.

            Contabilitatea analitica se organizează distinct pentru garanţiile la împrumuturile interne si, respectiv, pentru garanţii la împrumuturile externe.

            Contul 135 "Fondul de risc" se creditează prin debitul conturilor:

            461 "Debitori"

- cu fondul de risc constituit din veniturile provenite din comisioanele de încasat de la beneficiarii împrumuturilor garantate, potrivit legii, din dobânzile si penalităţile de întârziere aplicate pentru neplata în termen de către beneficiarii împrumuturilor garantate a comisioanelor si, respectiv, a ratelor scadente, dobânzilor si comisioanelor aferente.

            555 "Disponibil al fondului de risc"

- cu sumele încasate de la bugetul local în completarea surselor de constituire a fondului de risc.

            665 "Cheltuieli din diferente de curs valutar"

- la sfârşitul perioadei, cu diferentele de curs valutar nefavorabile rezultate din reevaluarea fondului de risc constituit in valuta.

            Contul 135 "Fondul de risc" se debitează prin creditul conturilor:

            555 "Disponibil al fondului de risc"

- cu sumele regularizate cu bugetul local la finele anului in limita sumelor primite si diminuarea fondului de risc constituit.

            765 "Venituri din diferente de curs valutar"

- la sfârşitul perioadei, cu diferentele de curs valutar favorabile rezultate din reevaluarea fondului de risc constituit in valuta.

             Notă: Acest cont este utilizat pentru operaţiunile specifice bugetelor locale.

 

            Contul 136 "Fondul depozitelor speciale constituite pentru construcţii de locuinţe".

 

            Cu ajutorul acestui cont unităţile administrativ-teritoriale tin evidenţa surselor constituite pentru realizarea locuinţelor aflate în diferite stadii de execuţie sau pentru construcţii noi, potrivit legii.

            Contul 136 "Fondul depozitelor speciale constituite pentru construcţii de locuinţe" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează sursele de constituire a fondului depozitelor speciale pentru construcţii de locuinţe, potrivit legii, iar în debit, la sfârşitul perioadei, totalul cheltuielilor efectuate, pentru închiderea conturilor de cheltuieli.

            Soldul creditor al contului reprezintă fondul pentru construcţii de locuinţe constituit.

            Evidenta analitica a contului se tine pe categorii de surse de constituire.

            Contul 136 "Fondul depozitelor speciale constituite pentru construcţii de locuinţe" se creditează prin debitul conturilor:

            461 "Debitori"

- cu fondul depozitelor speciale constituite pentru construcţii de locuinţe din sumele de plătit de către persoanele fizice beneficiare ale locuinţelor.

            556 "Disponibil din depozite speciale constituite pentru construirea de locuinţe"

- cu subvenţiile in sume fixe acordate din bugetul de stat pentru construcţii de locuinţe.

            Contul 136 "Fondul depozitelor speciale constituite pentru construcţii de locuinţe" se debitează prin creditul conturilor:

            6xx "Cheltuieli ......"

- la sfârşitul perioadei, cu totalul cheltuielilor efectuate in cursul perioadei, pentru închiderea conturilor de cheltuieli.

              Notă: Acest cont este utilizat pentru operaţiunile specifice bugetelor locale.


            Contul 137 "Taxe speciale".

 

            Cu ajutorul acestui cont unităţile administrativ-teritoriale tin evidenta taxelor speciale aprobate de consiliile locale, judeţene si Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

            Contul 137 "Taxe speciale" este un cont de pasiv. In creditul contului se înregistrează taxele speciale instituite, iar in debit, la sfârşitul perioadei, totalul cheltuielilor efectuate pentru închiderea conturilor de cheltuieli.

            Soldul creditor al contului reprezintă taxele speciale constituite, potrivit legii.

            Contul 137 "Taxe speciale" se creditează prin debitul contului:

            461 "Debitori"

- cu taxele speciale datorate de beneficiarii de servicii publice.

            Contul 137 "Taxe speciale" se debitează prin creditul conturilor:

            6xx "Cheltuieli ......"


- la sfârşitul perioadei, cu totalul cheltuielilor efectuate in cursul perioadei, pentru închiderea conturilor de cheltuieli.

             Notă: Acest cont este utilizat pentru operaţiunile specifice bugetelor locale.


Contul 1391 "Fondul de dezvoltare a spitalului".

 

Cu ajutorul acestui cont, spitalele ţin evidenta sumelor reprezentând fondul de dezvoltare, constituit potrivit legii.

Contul 1391 "Fondul de dezvoltare a spitalului" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează sumele încasate reprezentând fondul de dezvoltare a spitalului, potrivit legii, iar în debit, la sfârşitul anului, cheltuielile de amortizare aferente activelor fixe achiziţionate din fondul de dezvoltare a spitalului.

Soldul creditor al contului reprezintă fondul de dezvoltare a spitalului constituit, la un moment dat.

Contul 1391 "Fondul de dezvoltare a spitalului" se creditează prin debitul contului:

550 "Disponibil din fonduri cu destinaţie speciala"

- cu sumele încasate reprezentând fondul de dezvoltare a spitalului, potrivit legii.

Contul 1391 "Fondul de dezvoltare a spitalului" se debitează prin creditul contului:

6811 "Cheltuieli operaţionale privind amortizarea activelor fixe"

- la sfârşitul perioadei, cu cheltuielile de amortizare aferente activelor fixe achiziţionate din fondul de dezvoltare a spitalului.


            Contul 1399 "Alte fonduri".

 

            Cu ajutorul acestui cont unităţile administrativ-teritoriale ţin evidenţa altor fonduri constituite în afara bugetului local potrivit legii.

            Contul 1399 "Alte fonduri" este un cont de pasiv. In creditul contului se înregistrează alte fonduri constituite în afara bugetului local, potrivit legii, iar în debit, la sfârşitul perioadei, totalul cheltuielilor efectuate, pentru închiderea conturilor de cheltuieli.

            Soldul creditor al contului reprezintă alte fonduri constituite în afara bugetului local.

            Contabilitatea analitică se organizează distinct pe fonduri constituite în afara bugetului local.

            Contul 1399 "Alte fonduri" se crediteză prin debitul conturilor:

            461 "Debitori"

- cu sumele de încasat în vederea constituirii altor fonduri în afara bugetului local.

            550 "Disponibil din fonduri cu destinaţie speciala"

- cu sumele încasate în vederea constituirii altor fonduri în afara bugetului local.

            Contul 1399 "Alte fonduri" se debitează prin creditul conturilor:

            6xx "Cheltuieli....."


- la sfârşitul perioadei, cu totalul cheltuielilor efectuate în cursul perioadei, pentru închiderea conturilor de cheltuieli.


 
            Notă: Acest cont este utilizat pentru operaţiunile specifice bugetelor locale.

 

Grupa 15 "Provizioane".

 

Grupa 15 "Provizioane cuprinde contul 151 "Provizioane".

 

Contul 151 "Provizioane".

 

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta provizioanelor pentru litigii, garanţii acordate clienţilor, precum si alte provizioane.

Contul 151 "Provizioane" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează provizioanele constituite sau majorate, iar în debit, provizioanele diminuate sau anulate.

Soldul creditor al contului reprezintă provizioanele constituite.

Contul se detaliază pe următoarele conturi sintetice de gradul II:

1511 "Provizioane pentru litigii";

1512 "Provizioane pentru garanţii acordate clienţilor";

1518 "Alte provizioane".

Contul 151 "Provizioane" se creditează prin debitul contului:

681 "Cheltuieli operaţionale privind amortizările, provizioanele si ajustările pentru depreciere":

- cu sumele reprezentând constituirea sau majorarea provizioanelor si ajustărilor pentru depreciere.

Contul 151 "Provizioane" se debitează prin creditul contului:

781 "Venituri din provizioane si ajustări pentru depreciere privind activitatea operaţionala"

- cu sumele reprezentând diminuarea sau anularea provizioanelor si ajustărilor pentru depreciere.

 

Grupa 16 "Împrumuturi si datorii asimilate".

 

Grupa 16 "Împrumuturi si datorii asimilate" cuprinde conturile : 161 "Împrumuturi din emisiunea de obligaţiuni", 162 "Împrumuturi interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale", 163 "Împrumuturi interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale", 164 "Împrumuturi interne si externe contractate de stat", 165 "Împrumuturi interne si externe garantate de stat", 167 "Alte împrumuturi si datorii asimilate", 168 "Dobânzi aferente împrumuturilor si datoriilor asimilate" si 169 "Prime privind rambursarea obligaţiunilor".


Contul 161 "Împrumuturi din emisiunea de obligaţiuni".

 

            Cu ajutorul acestui cont unităţile administrativ-teritoriale tin evidenta împrumuturilor din emisiunea de obligaţiuni. Contul 161 "Împrumuturi din emisiunea de obligaţiuni" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează împrumuturile din emisiunea de obligaţiuni, iar în debit, împrumuturile rambursate.

            Soldul creditor al contului reprezintă împrumuturile din emisiunea de obligaţiuni, nerambursate.

            Contabilitatea analitica se tine pe feluri de împrumuturi.

            Contul 161 "Împrumuturi din emisiunea de obligaţiuni" se creditează prin debitul conturilor:

            169 "Prime privind rambursarea obligaţiunilor"

- cu suma primelor de rambursare aferente împrumuturilor din emisiunea de obligaţiuni.

            461 "Debitori"

- cu suma împrumuturilor obţinute la valoarea de rambursare a obligaţiunilor emise.

            665 "Cheltuieli din diferente de curs valutar"

- la sfârşitul perioadei, cu diferentele de curs valutar nefavorabile rezultate din reevaluarea împrumuturilor din emisiunea de obligaţiuni în valuta.

            Contul 161 "Împrumuturi din emisiunea de obligaţiuni" se debitează prin creditul conturilor:

            505 "Obligaţiuni emise si răscumpărate"

- cu valoarea obligaţiunilor emise si răscumpărate, anulate.

            765 "Venituri din diferente de curs valutar"

- la sfârşitul perioadei, cu diferentele de curs valutar favorabile rezultate din reevaluarea împrumuturilor din emisiunea de obligaţiuni in valuta.

             Notă: Acest cont este utilizat pentru operaţiunile specifice bugetelor locale.

 

            Contul 162 "Împrumuturi interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale".

 

            Cu ajutorul acestui cont unităţile administrativ-teritoriale tin evidenta împrumuturilor interne si externe contractate pe termen mediu si lung, potrivit acordurilor de împrumut încheiate cu organisme sau instituţii de credit. Inregistrearea operaţiunilor în acest cont se face în lei si valuta, după caz, la cursul de schimb valutar de la data operaţiunii.

            Contabilitatea analitica se tine pe împrumuturi interne si externe, pe fiecare contract de împrumut în parte.

            Contul 162 "Împrumuturi interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează tragerile din împrumuturile interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale, iar în debit, împrumuturile interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale rambursate potrivit scadentelor din acordurile de împrumut.

            Soldul creditor al contului reprezintă împrumuturi interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale, nerambursate.

            Contul se detaliază pe următoarele conturi sintetice de gradul II:

            1621 "Împrumuturi interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale cu termen de rambursare in exerciţiul curent"

            1622 "Împrumuturi interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale cu termen de rambursare in exerciţiile viitoare".

            Contul 162 "Împrumuturi interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale" se creditează prin debitul conturilor:

            232 "Avansuri acordate pentru active fixe corporale"

- cu avansurile in lei si valuta acordate furnizorilor de active fixe corporale din împrumuturi interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale.

            234 "Avansuri acordate pentru active fixe necorporale"

- cu avansurile in lei si valuta acordate furnizorilor de active fixe necorporale din împrumuturi interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale.

            401 "Furnizori"

- cu plăţile în lei si valuta dispuse sub forma de trageri din împrumuturi interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale achitate furnizorilor.

            404 "Furnizori de active fixe"

- cu plăţile în lei si valuta dispuse sub forma de trageri din împrumuturi interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale achitate furnizorilor de active fixe.

            409 "Furnizori -debitori"

- cu avansurile acordate furnizorilor în contul unor livrări de bunuri, executări de lucrări sau prestări de servicii.

            516 "Disponibil din împrumuturi interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale"

- cu sumele intrate în contul special de disponibil al instituţiei publice, reprezentând valoarea tragerilor din împrumuturi interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale.

            665 "Cheltuieli din diferente de curs valutar"

- la sfârşitul perioadei, cu diferentele de curs valutar nefavorabile rezultate din reevaluarea împrumuturilor interne si externe în valuta contractate de autorităţile administraţiei publice locale.

            Contul 162 "Împrumuturi interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale" se debitează prin creditul conturilor:

            515 "Disponibil din fonduri externe nerambursabile"

- cu sumele rambursate din contul de disponibil din fonduri externe nerambursabile reprezentând împrumuturi interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale.

            516 "Disponibil din împrumuturi interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale"

- cu sumele reprezentând refinantarea împrumuturilor interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale.

            5212 "Rezultatul execuţiei bugetare din anul curent"

- cu sumele reprezentând rambursarea împrumuturilor restante.

            765 "Venituri din diferente de curs valutar"

- la sfârşitul perioadei, cu diferentele de curs valutar favorabile rezultate din reevaluarea împrumuturilor interne si externe în valuta contractate de autorităţile administraţiei publice locale.

- cu diferentele de curs favorabile la momentul rambursării împrumutului.

            7702 "Finanţarea de la bugetele locale"

- cu valoarea ratelor scadente, achitate pentru rambursarea împrumuturilor interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale.

             Notă: Acest cont este utilizat pentru operaţiunile specifice bugetelor locale.

 

            Contul 163 "Împrumuturi interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale".

 

            Cu ajutorul acestui cont serviciile publice de subordonare locala tin evidenta împrumuturilor interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale pe termen mediu si lung, potrivit acordurilor de împrumut încheiate cu organisme sau instituţii de credit. Evidenţierea operaţiunilor în acest cont se face în lei si valuta, după caz, la cursul de schimb valutar de la data operaţiunii.

            Contabilitatea analitica se tine pe imprumuturi interne si externe, pe fiecare contract de împrumut în parte.

            Contul 163 "Împrumuturi interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează tragerile din împrumuturi interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale, iar în debit, împrumuturile interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale rambursate potrivit scadentelor din acordurile de împrumut.

            Soldul creditor al contului reprezintă împrumuturi interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale, nerambursate.

            Contul se detaliază pe următoarele conturi sintetice de gradul II:

            1631 "Împrumuturi interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale cu termen de rambursare in exerciţiul curent";

            1632 "Împrumuturi interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale cu termen de rambursare in exerciţiile viitoare".

            Contul 163 "Împrumuturi interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale" se creditează prin debitul conturilor:

            232 "Avansuri acordate pentru active fixe corporale"

- cu avansurile in lei si valuta acordate furnizorilor de active fixe corporale din împrumuturi interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale.

            234 "Avansuri acordate pentru active fixe necorporale"

- cu avansurile in lei si valuta acordate furnizorilor de active fixe necorporale din împrumuturi interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale.

            401 "Furnizori"

- cu plăţile în lei si valuta dispuse sub forma de trageri din împrumuturile interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale achitate furnizorilor.

            404 "Furnizori de active fixe"

- cu plăţile în lei si valuta dispuse sub forma de trageri din împrumuturile interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale achitate furnizorilor de active fixe.

            409 "Furnizori -debitori"

- cu avansurile acordate furnizorilor în contul unor livrări de bunuri, executări de lucrări sau prestări de servicii.

            517 "Disponibil din împrumuturi interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale"

- cu sumele intrate în contul special de disponibil al instituţiei publice, reprezentând valoarea tragerilor din împrumuturi interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale.

            665 "Cheltuieli din diferente de curs valutar"

- la sfârşitul perioadei, cu diferentele de curs valutar nefavorabile rezultate din reevaluarea împrumuturilor interne si externe în valuta garantate de autorităţile administraţiei publice locale.

            Contul 163 "Împrumuturi interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale" se debitează prin creditul conturilor:

            515 "Disponibil din fonduri externe nerambursabile"

- cu sumele rambursate din contul de disponibil din fonduri externe nerambursabile reprezentând împrumuturi interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale.

            765 "Venituri din diferente de curs valutar"

- la sfârşitul perioadei, cu diferentele de curs valutar favorabile rezultate din reevaluarea împrumuturilor interne si externe în valuta garantate de autorităţile administraţiei publice locale.

- cu diferentele de curs favorabile, la momentul rambursării împrumutului.

            7702 "Finanţarea de la bugetele locale"- cu valoarea ratelor scadente, achitate pentru rambursarea împrumuturilor interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale.

             Notă: Acest cont este utilizat pentru operaţiunile specifice bugetelor locale.


Contul 164 "Împrumuturi interne si externe contractate de stat".

 

Cu ajutorul acestui cont ministerele si alte autorităţi publice centrale ţin evidenta împrumuturilor interne si externe contractate de stat pe termen mediu si lung, potrivit acordurilor de împrumut încheiate cu organisme sau instituţii de credit si subîmprumutate beneficiarilor finali. Evidenţierea operaţiunilor în acest cont se face în lei si valuta, după caz, la cursul de schimb valutar de la data operaţiunii.

Contul 164 "Împrumuturi interne si externe contractate de stat" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează tragerile din împrumuturile interne si externe contractate de stat, iar în debit, împrumuturile interne si externe contractate de stat rambursate potrivit scadentelor din acordurile de împrumut.

Soldul creditor al contului reprezintă împrumuturi interne si externe contractate de stat, nerambursate.

Contul se detaliază pe următoarele conturi sintetice de gradul II:

1641 "Împrumuturi interne si externe contractate de stat cu termen de rambursare in exerciţiul curent"

1642 "Împrumuturi interne si externe contractate de stat cu termen de rambursare in exerciţiile viitoare"

Contabilitatea analitica a contului se tine pe împrumuturi interne si externe, pe termen mediu si lung pe fiecare contract de împrumut în parte.

Contul 164 "Împrumuturi interne si externe contractate de stat" se creditează prin debitul conturilor:

232 "Avansuri acordate pentru active fixe corporale"

- cu avansurile in lei si in valuta acordate furnizorilor de active fixe corporale din împrumuturi interne si externe contractate de stat, subîmprumutate beneficiarilor finali.

234 "Avansuri acordate pentru active fixe necorporale"

- cu avansurile in lei si in valuta acordate furnizorilor de active fixe necorporale din împrumuturi interne si externe contractate de stat, subîmprumutate beneficiarilor finali.

401 "Furnizori"

- cu plăţile în lei si valuta dispuse sub forma de trageri din împrumuturi interne si externe contractate de stat achitate furnizorilor.

404 "Furnizori de active fixe"

- cu plăţile în lei si valuta dispuse sub forma de trageri din împrumuturi interne si externe contractate de stat achitate furnizorilor de active fixe.

409 "Furnizori-debitori"

- cu avansurile achitate furnizorilor în contul unor livrări de bunuri, executări de lucrări sau prestări de servicii.

513 "Disponibil din împrumuturi interne si externe contractate de stat"

- cu sumele intrate în contul special de disponibil al instituţiei publice, reprezentând valoarea tragerilor din împrumuturi interne si externe contractate de stat.

665 "Cheltuieli din diferenţe de curs valutar"

- la sfârşitul perioadei, cu diferenţele de curs valutar nefavorabile rezultate din reevaluarea împrumuturilor interne si externe in valuta contractate de stat;

Contul 164 "Împrumuturi interne si externe contractate de stat" se debitează prin creditul conturilor:

512 "Conturi la bănci"

- cu valoarea ratelor scadente, achitate pentru rambursarea împrumuturilor interne si externe contractate de stat.

765 "Venituri din diferenţe de curs valutar"

- la sfârşitul perioadei, cu diferenţele de curs valutar favorabile rezultate din reevaluarea împrumuturilor interne si externe în valuta contractate de stat.

- cu diferenţele de curs valutar favorabile, la momentul rambursării împrumutului.

770 "Finanţarea de la buget"

- cu valoarea ratelor scadente, achitate pentru rambursarea împrumuturilor interne si externe contractate de stat.

 

Contul 165 "Împrumuturi interne si externe garantate de stat".

 

Cu ajutorul acestui cont ministerele, alte autorităţi publice centrale si unităţile administrative-teritoriale ţin evidenta împrumuturilor interne si externe garantate de stat pe termen mediu si lung, potrivit acordurilor de împrumut încheiate cu organisme sau instituţii de credit. Evidenţierea operaţiunilor în acest cont se face în lei si valuta, după caz, la cursul de schimb valutar de la data operaţiunii.

Contul 165 "Împrumuturi interne si externe garantate de stat" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează tragerile din împrumuturi interne si externe garantate de stat, iar în debit, împrumuturile interne si externe garantate de stat rambursate potrivit scadentelor din acordurile de împrumut.

Soldul creditor al contului reprezintă împrumuturi interne si externe garantate de stat, nerambursate.

Contul se detaliază pe următoarele conturi sintetice de gradul II:

1651 "Împrumuturi interne si externe garantate de stat cu termen de rambursare in exerciţiul curent";

1652 "Împrumuturi interne si externe garantate de stat cu termen de rambursare in exerciţiile viitoare"

Contabilitatea analitica a contului se tine pe împrumuturi interne si externe, pe termen mediu si lung, pe fiecare contract de împrumut în parte.

Contul 165 "Împrumuturi interne si externe garantate de stat" se creditează prin debitul conturilor:

232 "Avansuri acordate pentru active fixe corporale"

- cu avansurile in lei si in valuta acordate furnizorilor de active fixe corporale din împrumuturi interne si externe garantate de stat.

234 "Avansuri acordate pentru active fixe necorporale"

- cu avansurile in lei si in valuta acordate furnizorilor de active fixe necorporale din împrumuturi interne si externe garantate de stat.

401 "Furnizori"

- cu plăţile în lei si valuta dispuse sub forma de trageri din împrumuturile interne si externe garantate de stat, achitate furnizorilor.

404 "Furnizori de active fixe"

- cu plăţile în lei si valuta dispuse sub forma de trageri din împrumuturile interne si externe garantate de stat, achitate furnizorilor de active fixe.

409 "Furnizori-debitori"

- cu avansurile achitate furnizorilor în contul unor livrări de bunuri, executări de lucrări sau prestări de servicii.

514 "Disponibil din împrumuturi interne si externe garantate de stat"

- cu sumele intrate în contul special de disponibil al instituţiei publice, reprezentând valoarea tragerilor din împrumuturi interne si externe garantate de stat.

665 "Cheltuieli din diferenţe de curs valutar"

- la sfârşitul perioadei, cu diferenţele de curs valutar nefavorabile rezultate din reevaluarea împrumuturilor interne si externe in valuta garantate de stat.

Contul 165 "Împrumuturi interne si externe garantate de stat" se debitează prin creditul conturilor:

516 "Disponibil din împrumuturi interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale"

- cu sumele reprezentând refinanţarea împrumuturilor interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale si garantate de stat.

512 "Conturi la bănci"

- cu valoarea ratelor scadente, achitate pentru rambursarea împrumuturilor interne si externe garantate de stat.

5212 "Rezultatul execuţiei bugetare din anul curent"

- cu sumele reprezentând rambursarea împrumuturilor restante.

560 "Disponibil al instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii"

- cu valoarea ratelor scadente, achitate pentru rambursarea împrumuturilor interne si externe garantate de stat.

765 "Venituri din diferenţe de curs valutar"

- la sfârşitul perioadei, cu diferenţele de curs valutar favorabile rezultate din reevaluarea împrumuturilor interne si externe în valuta garantate de stat.

- cu diferenţele de curs favorabile, la momentul rambursării împrumutului.

770 "Finanţarea de la buget"

- cu valoarea ratelor scadente, achitate pentru rambursarea împrumuturilor interne si externe garantate de stat.

 

Contul 167 "Alte împrumuturi si datorii asimilate".

 

Cu ajutorul acestui cont ministerele si alte autorităţi publice centrale ţin evidenta altor împrumuturi si datorii asimilate pe termen mediu si lung.

Contul 167 "Alte împrumuturi si datorii asimilate" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează sumele încasate ca alte împrumuturi si datorii asimilate, iar în debit, sumele rambursate.

Soldul creditor al contului reprezintă alte împrumuturi si datorii asimilate nerestituite.

Contul se detaliază pe următoarele conturi sintetice de gradul II:

1671 "Alte împrumuturi si datorii asimilate cu termen de rambursare in exerciţiul curent";

1672 "Alte împrumuturi si datorii asimilate cu termen de rambursare in exerciţiile viitoare"

Contabilitatea analitica se tine pe feluri de împrumuturi si datorii asimilate.

Contul 167 "Alte împrumuturi si datorii asimilate" se creditează prin debitul conturilor:

212 "Construcţii"

- cu valoarea construcţiilor achiziţionate în regim de leasing financiar, conform prevederilor contractuale.

213 "Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale si plantaţii"

- cu valoarea instalaţiilor tehnice, mijloacelor de transport, achiziţionate în regim de leasing financiar, conform prevederilor contractuale.

214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protecţie a valorilor umane si materiale si alte active fixe corporale"

- cu valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protecţie a valorilor umane si materiale si a altor active fixe corporale achiziţionate în regim de leasing financiar, conform prevederilor contractuale.

232 "Avansuri acordate pentru active fixe corporale"

- cu avansurile in lei si valuta acordate furnizorilor de active fixe corporale, din contul de împrumut.

234 "Avansuri acordate pentru active fixe necorporale"

- cu avansurile in lei si valuta acordate furnizorilor de active fixe necorporale, din contul de împrumut.

512 "Conturi la bănci"

- cu sumele încasate reprezentând alte împrumuturi si datorii asimilate.

560 "Disponibil al instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii"

- cu sumele încasate reprezentând alte împrumuturi si datorii asimilate.

665 "Cheltuieli din diferenţe de curs valutar"

- la sfârşitul perioadei, cu diferenţele de curs valutar nefavorabile rezultate din reevaluarea altor împrumuturi si datorii asimilate în valuta.

Contul 167 "Alte împrumuturi si datorii asimilate" se debitează prin creditul conturilor:

404 "Furnizori de active fixe"

- cu obligaţia de plata a ratelor de leasing financiar pe baza facturilor emise de locator.

512 "Conturi la bănci"

- cu sumele rambursate reprezentând alte împrumuturi si datorii asimilate.

560 "Disponibil al instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii"

- cu sumele rambursate reprezentând alte împrumuturi si datorii asimilate.

765 "Venituri din diferenţe de curs valutar"

- cu diferenţele de curs valutar favorabile la momentul rambursării altor împrumuturi si datorii asimilate.

- la sfârşitul perioadei, cu diferenţele de curs valutar favorabile rezultate din reevaluarea altor împrumuturi si datorii asimilate.

770 "Finanţarea de la buget"

- cu valoarea ratelor scadente, achitate pentru rambursarea altor împrumuturi si datorii asimilate.

 

Contul 168 "Dobânzi aferente împrumuturilor si datoriilor asimilate".

 

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta dobânzilor datorate, aferente împrumuturilor din emisiunea de obligaţiuni, împrumuturilor interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale, împrumuturilor interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale, împrumuturilor interne si externe contractate de stat, împrumuturilor interne si externe garantate de stat, altor împrumuturi si datorii asimilate.

Contul 168 "Dobânzi aferente împrumuturilor si datoriilor asimilate" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează valoarea dobânzilor datorate, iar în debit, suma dobânzilor plătite.

Soldul creditor reprezintă dobânzile datorate si neplătite.

Contul se detaliază pe următoarele conturi sintetice de gradul II:

1681 "Dobânzi aferente împrumuturilor din emisiuni de obligaţiuni";

1682 "Dobânzi aferente împrumuturilor interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale";

1683 "Dobânzi aferente împrumuturilor interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale";

1684 "Dobânzi aferente împrumuturilor interne si externe contractate de stat";

1685 "Dobânzi aferente împrumuturilor interne si externe garantate de stat";

1687 "Dobânzi aferente altor împrumuturi si datorii asimilate".

Contabilitatea analitica se tine pe feluri de împrumuturi.

Contul 168 "Dobânzi aferente împrumuturilor si datoriilor asimilate" se creditează prin debitul conturilor:

471 "Cheltuieli in avans"

- cu valoarea dobânzilor datorate, aferente exerciţiilor viitoare pentru împrumuturi si datorii asimilate.

665 "Cheltuieli din diferenţe de curs valutar"

- la sfârşitul perioadei, cu diferenţele de curs valutar nefavorabile rezultate din reevaluarea dobânzilor aferente împrumuturilor în valuta.

666 "Cheltuielile privind dobânzile"

- cu valoarea dobânzilor datorate, aferente perioadei de raportare pentru împrumuturi si datorii asimilate.

Contul 168 "Dobânzi aferente împrumuturilor si datoriilor asimilate" se debitează prin creditul conturilor:

516 "Disponibil din împrumuturi interne si externe contractate de autorităţile administraţiei publice locale"

- cu valoarea dobânzilor plătite, aferente împrumuturilor primite.

517 "Disponibil din împrumuturi interne si externe garantate de autorităţile administraţiei publice locale"

- cu valoarea dobânzilor plătite, aferente împrumuturilor primite.

5212 "Rezultatul execuţiei bugetare din anul curent"

- cu valoarea dobânzilor plătite, aferente împrumuturilor primite.

404 "Furnizori de active fixe"

- cu valoarea dobânzilor datorate si facturate potrivit prevederilor contractuale, în cazul leasingului financiar.

512 "Conturi la bănci"

- cu valoarea dobânzilor plătite aferente altor împrumuturi si datorii asimilate.

560 "Disponibil al instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii"

- cu valoarea dobânzilor plătite aferente împrumuturilor primite.

765 "Venituri din diferenţe de curs valutar"

- cu diferenţele de curs valutar favorabile la momentul plaţii dobânzilor.

- la sfârşitul perioadei, cu diferenţele de curs valutar favorabile rezultate din reevaluarea datoriilor in valuta reprezentând dobânzi.

770 "Finanţarea de la buget"


- cu valoarea dobânzilor plătite aferente împrumuturilor si datoriilor asimilate.


Contul 169 "Prime privind rambursarea obligaţiunilor".

 

            Cu ajutorul acestui cont unităţile administrativ-teritoriale tin evidenta primelor de rambursare reprezentând diferenţa dintre valoarea de emisiune si valoarea de rambursare a obligaţiunilor.

            Contul 169 "Prime privind rambursarea obligatiunilor" este un cont de activ. În debitul contului se înregistrează primele privind rambursarea obligaţiunilor, iar în credit, primele de rambursare, amortizate.

            Soldul debitor al contului reprezintă valoarea primelor de rambursare a obligaţiunilor, neamortizate.

            Contabilitatea analitica se tine pe feluri de împrumuturi.

            Contul 169 "Prime privind rambursarea obligaţiunilor" se debitează prin creditul contului:

            161 "Împrumuturi din emisiunea de obligaţiuni"

- cu suma primelor de rambursare aferente împrumuturilor din emisiunea de obligaţiuni.

            Contul 169 "Prime privind rambursarea obligaţiunilor" se creditează prin debitul contului:

            686 "Cheltuieli financiare privind amortizările, provizioanele si ajustările pentru pierderea de valoare"


- cu valoarea primelor de rambursare a obligaţiunilor amortizate.             Notă: Acest cont este utilizat pentru operaţiunile specifice bugetelor locale.


            Bibliografie:

- O.M.F.P. nr. 1917/ 12.12.2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare ale acestuia (publicat în M. Of. nr. 1186 din 29 decembrie 2005) - actualizat până la data de 31.12.2011.

Extras din cartea "Conturile în contabilitatea românească" de Merticaru Dorin Nicolae, Brăila, 2012.
Toate drepturile rezervate.
.
Termeni şi condiţii de utilizare.........Notă realizatori


(2000 - 2012 dorinm.ro) Ultima modificare: 24.Februarie.2012
Powered by Medow