Scurta descriere "Suport legislativ"

             Suportul legislativ din acest sector al sitului "Apriori Phoenix Romanian Project" - DorinM are intentia de a oferi tuturor celor interesati o colectie cat mai eficienta si cat mai sintetica a "stufosului" sector al legislatiei cu "directie economica" din Romania.
            Ratiunile care stau la baza acestui efort sunt determinate in general de necesitatea "precizarii" unui cadru suport cat mai stabil pentru majoritatea celor interesati in ideea de a evita posibilele confuzii si, mai ales, daca aceste confuzii (mai mult sau mai putin premeditate) nu au fost evitate, sa ofere posibilitatea de a "limpezi" eventualele "costuri" care le va suporta persoana (fizica sau juridica) in cauza - in general "organele in drept" ofera aceste "precizari" aproape intotdeauna la momentul aplicarii unei amenzi.
            In acest sens vin chiar problemele care le au forurile legislative care, deseori, emana legi, hotarari, etc. care ajung sa nu aiba aplicabilitate imediata (mai ales in sectorul economic) datorita lipsei structurilor care sa aplice elementele "emanate" de ei sau, mai rau, datorita lipsei de suport operational, organele atribuite de a face ceva vazandu-se puse in postura de a nu sti cum sa aplice "emanatia" in cauza.
            Oare de ce sa mai luam in calcul pe cei care abia au timp sa munceasca si sa "onoreze" ceva din viata lor (familie, probleme existentiale, etc.) si nu mai au timp sa se documenteze pentru a evita conceptul "Necunoasterea legilor nu absolva pe nimeni de responsabilitate" (fara a mai lua in calcul timpul, deseori nelimitat, pierdut necesar aplicarii a ceea ce au mai reusit sa asimileze si sa incerce sa aplice din "minunata" noastra legislatie economica)?!?

            Este foarte important sa retineti ca eforturile noastre se indreapta spre o actualizare cat mai eficienta dar, acest lucru, nu inseamna ca suntem infailibili. Asemenea Dvs. suntem supusi "torturii de perceptie eficienta" a legislatiei in continua miscare (cel putin caracteristica actualei "faze" de tranzitie a tarii noastre - Romania). Este posibil sa ramanem un mai mult sau mai putin (cat mai putin) in urma (in special datorita cerintelor de munca legate de inserarea de texte mari/ masive/ imense, cum sunt legile). Dar aceasta "mica intarziere" va poate distruge financiar sau uman (urmari care pot fi merge pana acolo incat sa devina penale). De aceea, avem rugamintea sa considerati acest sector al sitului ca unul orientativ. Apelam inca o data la vigilenta Dvs. si va solicitam sa urmati regula "Beneficiarul este cel care isi ia intotdeauna precautii". Poate ca trebuie sa nu uitati nici de "gluma": "Statul nu va uita niciodata ca ii diminuati salariul", pentru cazurile in care "aplicatiile" Dvs. ii pericliteaza aportul de fonduri.

            Acest sector al sitului este dezvoltat, sa recunoastem, in urma unui fel de amestec de furie la adresa unor institutii care, in loc sa ne serveasca, ne terorizeaza prin aproape toate mijloacele posibile, ca sa nu mai luam in calcul totala lor ineficienta in directia aplicarii legii acolo unde trebuie. Multi dintre noi am trait cosmarul schimbarilor de legislatie, al reorganizarilor datorate variilor motive de organizare sau... dezvoltare a institutiilor financiare, al cresterii disciplinei financiare sau alte, multe, principii, aplicatii, norme metodologice. Poate ca cel mai grav moment al vietii fiecaruia dintre noi a fost legat de faptul ca, trebuie sau nu trebuie, suntem nevoiti sa evitam "aplicatii penale" ale unor legi care nu tin cont de cel mai elementar bun simt in ceea ce priveste respectul fata de contribuabil... Continuari ale descrierilor frustarilor contribuabililor vor apare mai tarziu, in urma dialogurilor electronice (e-mail) cu Dvs. intr-o pagina speciala, dedicata "corectarii" orbirii efective a celor care noi i-am ales si care ar trebui sa ne reprezinte si nu sa ne "jefuiasca", "biciuiasca", "terorizeze", trimita dupa gratii sau in lumea celor "nuli", etc.
            Legislatia se schimba in permanenta tocmai pentru a servi lor, bugetarilor care "controleaza" activitatea celor care muncesc (plecand de la Domnia Sa, Presedintele Romaniei, Domnia Sa, Primul Ministru, Domnia Sa, Domnul Ministru ... terminand cu Domniile Sale, Domnii de la Finante. Impozite peste impozite, proceduri peste proceduri, normative peste normative, norme metodologice peste norme metodologice... Jalnic. Jalnic!!! Jalnic??? Numai cand te gandesti ca te obliga sa acorzi un timp din ce in ce mai mare aberatiilor normative (tot respectul daca acestea nu exista) ale lor te apuca si mai mult furia.
            Si, cand te gandesti ca multi dintre cei la care fac referire muncesc "pe branci" (la propriu, si nu la figurat). Hai sa nu ne mai gandim numai la noi si sa vedem ca si ei muncesc si, mai ales, ca multi dintre ei nu au cine stie ce salariu. Atunci nu ajungi la concluzia ca este pacat de atata energie irosita? Pe partea cealalta, nu cumva este vorba despre incapacitate profesionala? Ei muncesc dar... nu o nimeresc. Morala noastra o fi gresita?!?
            Ce ar fi daca in loc sa tranteasca decizii, norme, ordonante, etc. ar proceda la o analiza de echilibru economic, social, etc. Nu zic ca noi contribuabilii suntem "usa de biserica". Multi dintre noi se plang ca au salarii mici cu toate ca bugetul este din ce in ce mai mic. Multi dintre noi cauta sa profite de alocarile bugetare pentru a-si umfla bugetele proprii. Totusi, marea masa, este cea care sufera inconstienta celor care ne conduc si, foarte putini isi cresc si isi cresc averile intr-un ritm ametitor. "Banul la ban trage" este o deviza capitalista reala si eficienta in conditiile in care coruptia, nestiinta si inconstienta sunt anihilate de un bun suport legislativ si, mai ales, de un sistem real care sa aplice normele existente.
            Ce ar fi daca, in loc sa ne ameteasca cu o groaza de impozite si taxe ar lua un impozit unic care sa il imparta cum vor ei. Nu cumva s-ar ingrozi de nivelul acestuia? In sensul "centralizarii" s-au chinuit mai multi ani si au "scos" un "Cod fiscal" cu norme de aplicare dar... care este reculul acestui gest la adresa noastra? Nu cumva zero?!?
                Ar fi perfect daca ei (legislatorii si cei care aplica "dictatele" lor) nu ar uita ca tara noastra (copii, elevi, someri, bugetari, pensionari, etc.) traieste de pe urma celor care muncesc si nu de pe urma celor "care percep impozite aplicand legislatii". Si, cel putin, ar fi fost bine daca majoritatea banilor "impozitati si taxati" ai celor care muncesc ar pleca cu adevarat in directiile copiilor, elevilor, somerilor, bugetarilor utili, pensionarilor, etc.. Ganditi-va, de exemplu, la tipologia clara a institutiilor de finantare/ creditare, in special la banci! Daca "ai serviciu" la stat este totul OK, inseamna ca oferi garantie, bonitate, etc. Daca nu... ne mai gandim noi, bancarii (care reflecta, de fapt, indivizi care au o buna cunoastere asupra mediului economic al tarii) daca oferiti garantii sau nu.
                Colapsul economic este din ce in ce mai evident. Am ajuns sa vindem tara "pe un Euro". Jalnic!!! Pana la urma dorim sa ne integram sau dorim sa ne salveze cineva. Chiar cred conducatorii nostri ca cei de "afara" vor dori sa faca asta fara a pune in balanta profitul lor? Traim intr-o lume materiala care are la baza principiul profitului, nu-i asa?
            Revenind la "ale noastre", este evident ca acest efort se datoreaza si faptului ca, cei indrituiti sa faca aceasta educatie merg cu lozinca: "necunoasterea legii nu absolva de responsabilitate" si costurile rezultate din aceasta le suporta tot cei care muncesc (in marea majoritate), beneficiul plecand, oroare, tot in directia "purtatorilor de lozinca" sub denumirea de salarii sau, mai rau, de "stimulente". Nu cumva, din acest motiv, abuzurile ating cote inimaginabile atat de partea platitorilor cat si de partea elementelor de control (si nu in ultimul rand de "educatie legislativa fortata sau nu"), fara a mai lua in calcul, onor, emitentii de legislatie, norme, metodologii, ordonante, legi, etc..
                Intotdeauna am fost frapat de faptul ca tocmai cei care traiesc din rezultatul muncii noastre, a tuturor, sunt cei care calca in picioare orice principiu uman si legal, in ceea ce priveste aplicarea morala si corecta a legislatiei, bazandu-se numai pe ideile ca: 1. este un fapt necesar si 2. se aplica tuturor cetatenilor respectandu-se principiile sociale si comunitare ale efortului comun. Poate ca este adevarat ca nu sunt multe cazuri de acest fel dar, oricum, mai multe decat sa se poata trece cu vederea acest fapt. (De ce taceti? Va rog sa considerati acest fapt ca o invitatie la a trimite email realizatorilor acestui site spre a "institui" un sector "de corectie". Totul subtil, fara nume, fara locatii ci, pur si simplu PREZENT.)
                Ce ar fi daca, in loc ca eforturile lor sa fie orientate in directia "amenzilor obligatorii", ei ar avea grija, de exemplu, sa trimita fiecarui agent economic adrese de informare in ceea ce priveste obligatia legala a contribuabililor in directia "societatii". (bineinteles ca acest lucru se poate face contra cost in limitele rezonabile ale unui bun simt uman, si nu "de institutie" - sa subliniez ca este o alta invitatie pentru emailurile Dvs.?). S-ar sti prea multe si ar fi diminuat "aportul suplimentar la buget"?!?


Powered by Medow....................................
Ultima modificare: 25.Martie.2004