Scurta descriere "Contabilitate"

            Experienta acumulata in acest domeniu tinde sa ne convinga (si, probabil, nu numai pe realizatorii acestor pagini web) ca trecerea timpului este echivalenta cu o continua si continua acumulare si adaptare la cerintele in continua miscare "inaintate" de forurile legislative (cu o evidenta tenta "romaneasca" - mai nou si "din afara"), precum si de necesitatile evolutive ale acestui sector de activitate.
            Pentru inceput este bine sa facem o delimitare clara a conceptului de "contabilitate" in viziunea autorilor sitului (si nu numai). Cei din jurul unui contabil (cu o specificitate clara pentru Romania) percep aceasta meserie din doua puncte de vedere:
1. contabilul (angajat sau nu) este cel care trebuie sa imi faca toate inregistrarile contabile pentru a evita incalcarea legilor "de relatie" (si, in consecinta, amenzile, implicatiile legale negative, etc.), deducand impozitele si taxele pe care le am de platit si, bineinteles, sa se lupte cu organele fiscale pentru linistea activitatilor firmei/ afacerii;
2. contabilul (angajat sau nu) este cel care trebuie sa se descurce in ceea ce priveste diminuarea taxelor si impozitelor care le am de plata prin artificii contabile "legale" sau prin indrumarea in ceea ce priveste oportunitatea de "reglare" a taxelor si impozitelor si posibila aplicabilitate "coordonata" in timp util pentru satisfacerea "fara batai de cap" a acestui obiectiv.
            Este evident ca, in aceste conditii, contabilul "de Romania" (experienta "de comunicare" cu unii colaboratori externi a dovedit ca aceleasi probleme par sa fie "clasice" si in afara Romaniei dar, cel putin, acolo contabilul este respectat mai mult decat credeti) este apreciat fie dupa acuratetea operatiilor de inscriere si, bineinteles, daca se "incaseaza" sau nu amenzi datorita activitatii acestuia sau, pentru a doua varianta, aprecierea contabilului este invers proportionala cu nivelul taxelor si impozitelor care se deconteaza intre agentul economic si stat (achizitorii bugetari) si/ sau cu "bataile de cap" nascute de "organele de control". Din experienta (si din realitate) se stie ca al doilea criteriu este cel care prevaleaza la angajarea oricarui contabil, cei care se inscriu in prima varianta fiind pur si simplu niste scribi de documente care se subordoneaza, cel mai des, unui contabil din a doua categorie.
            Interesant este ca aceasta mentalitate poate fi usor interpretabila a fi normala dar, daca veti analiza atent ceea ce sta in spatele acestor considerente veti vedea ca totul se rezuma la tentatia permanenta de a ocoli taxele, impozitele, s.a. datorita valorilor deosebit de ridicate care rezulta din insumarea lor, in conditiile in care mediul economic este din ce in ce mai recesiv.
            De ce toate acestea?!? Aceasta este natura umana care va considera in primul rand ca "banul meu e banul meu, munca mea" si, in al doilea rand, va lua in considerare permanenta cerinta de consolidare a activitatii fapt care va declara ca prohibita orice fel de plata (fie si impozite...). In plus, orice om "cu carte" (si, in zilele noastre sunt aproape toti), va gandi astfel:
- salariatul: casa si terenul unde stau este a mea dar platesc impozite si taxe, orasul este al tuturor dar platesc impozite si taxe, tot ce cumpar este plin de impozite si taxe, ... de impozite si taxe..., pana si banii care ma chinui sa ii economisesc sau ii tin la banca ca o protectie la devalorizare au impozitarea lor..., ... de impozite si taxe... Si care este rezultatul?!? Trebuie sa fiu atent sa le platesc pentru ca, altfel, amenzi, consideratii stupide, probleme legate de traiul viitor, ca de, exista consideratii legate de "ceea ce ai facut inainte" chiar daca nu ai fost vinovat, etc.;
- afaceristul: din viata mea proprie (vezi ideile salariatului/ omului de rand) stiu ca totul este plin de impozite si taxe. Bineinteles ca eu voi fi principala persoana vizata la cat mai multe impozite si taxe deoarece eu am bani sau, cel putin, am ceva ce poate fi "executat" silit sau nu pentru ca "baietii statutului" sa aiba tot ce le trebuie. Deci... Nu prea ma chef de batai de cap si, mai ales, de ce sa le platesc daca imi sufoca aproape toate caile de a acumula... In plus, fara sa vreau, am avut cateva afaceri cu "bugetarii". Care au fost rezultatele?!? Am vazut cum se bate joc de "banii statutului", cum se infiinteaza "mafii" care sa exploateze "distributia" banilor statului, si, de ce nu, cum acesti bani determina ca "bugetarii" sa fie favorizati deseori in diverse circumstante cum ar fi "salarii mult mai mari decat merita", preferentialitate in garantarea operatiunilor financiare, statut social net superior conditiilor lor reale, etc. De ce as avea o parere prea buna/ favorabila legata de platile de impozite si taxe?!?
            Este evident ca in economiile care "merg bine" exista aceeasi mentalitate/ tentatie, de a diminua nivelul impozitelor, taxelor, s.a. platite, deoarece nimanui nu ii convine sa plateasca in conditiile in care nu apar rezultate "de stat" ale platilor respective si, mai ales, rezultate "de nivel social in acord cu statutul persoanei care analizeaza "efectul platilor la buget". Dar, efectul recesiv manifest al economiei este deseori generator de nemultumiri fiscale datorita unei fiscalitati dezacordate bunului simt (mai corect "adaptate conditiilor de evolutie economice") si ideea de a plati taxele, impozitele, s.a. la un cuantum cat mai mic fara a avea probleme cu statul devine o perceptie/ necesitate generalizata.
            Statul vede ca i se diminueaza venituri si, atunci..., ghiciti ce face?!? In consecinta/ normal, se naste cercul vicios al "jocului fiscal" care atrage modificarea permanenta asupra perceptiei contabilului si, in aceste conditii, efortul principal al contabilului se va orienta catre cerintele "fiscale" si mai putin catre asistenta in coordonarea proceselor economice si/ sau in echilibrul financiar al firmei unde acesta lucreaza.
            Nu trebuie sa pierdem din vedere ca unii agenti economici traiesc cu picioarele pe pamant si angajeaza (sau nu) contabili adevarati care au capacitatea reala de a da unele sfaturi in ceea ce privesc potentialele investitii, potentialele oportunitati cu implicatii economice reale in activitatea agentului economic respectiv, etc. Dar, acesti contabili intra deja in sfera economistilor si, bineinteles, au sanse deosebit de putine de a-si afirma calitatile, fiind de cele mai multe ori fie neluati in seama fie respinsi la interviurile de angajare. Putini din cei care ajung sa profeseze meseria de economist ajung acolo pe baza unor "proceduri concurentiale" care... (no comment).
            Rezulta ca persoana care se declara contabil este cea care efectueaza operatiile necesare inscriptionarii si ducerii la indeplinire a procedurilor contabile legal solicitate iar economistul este acea persoana pentru care contabilitatea este doar un instrument necesar profesarii meseriei sale, fiind un suport al asistentei contabile catre angajator sau solicitantul de prestatii.
            Deci, odata ce am realizat delimitarea clara (si reala) intre contabil si economist se poate trece la continuarea prezentarii.
            Pentru ambii (in marea majoritate) s-a pus aproape intotdeauna problema adaptarii continue la cerintele legale sau la cerintele organelor fiscale. Legi dupa legi, ordonante dupa ordonante, norme metodologice dupa norme metodologice, tind sa ameteasca pe cel care practica aceasta meserie ajungand in timp ca aceasta "asimilare", in timp real, de "materiale de reper" sa fie considerata a fi una din principalele calitati ale unui contabil sau economist. Si nu este corect... Traim intr-un mediu concurential dar legea este proprietatea oricarui cetatean al unui stat, fie el contabil sau nu. Ea trebuie cunoscuta de catre toti cei care traiesc in statul respectiv si, pentru o buna desfasurare a evenimentelor este evident ca accesul trebuie sa fie real, concret si... cat mai ieftin.
            Pentru tara noastra - Romania - se poate considera ca este indeplinita aceasta cerinta? Cei "de sus" vor spune ca exista Monitorul Oficial, reviste de specialitate, etc. Da, au dreptate. In fond si la urma urmei, orice meserie are cerintele sale investitionale proprii. Fie ca faci o scoala de perfectionare, fie ca investesti in unelte superioare, totul cere bani si sunt platiti de toti cei care vor sa urce mai sus in ierarhia meseriei sale. Problemele insa nu apar de aici. Fiecare munceste in felul sau pentru a fi din ce in ce mai bun. Dar, cel putin pentru meseria de contabil/ economist, una este textul legii (actului normativ) si alta este aplicabilitatea reala a acestuia (in cadrul Directiilor de Finante, Garzii Financiare, Curtii de Conturi, etc.) - fara a lua in calcul ca multe din "emanatiile" legislative au capcane grave datorate fie incapacitatii profesionale a emitentului, fie dorintei de ambiguitate, fie "aplicatiei" defectuoase la nivelul executantilor/ aplicantilor prevederilor legislative, fie, pur si simplu, imposibilitatii sale de a se "ancora" in viata de zi cu zi (efect generat in special de statutul de "persoana superioara" care si-l asuma cei care ne conduc activitatile prin gesturile enumerate mai sus).
            Mai nou a aparut "marele efort" al legislatorilor nostri "economico-fiscali" intrupat in "Codul fiscal" si normele de aplicare ale acestuia. Totul este OK, nimic de zis... Dar, apare iar problema consideratiilor asupra legii si "aplicabilitatii" acesteia, momente deseori traite de contabili sau economisti la impactul cu structurile de aplicare ale legilor "economico-fiscale". Nu putini dintre noi sunt cei care, urmand precizarile legii... n-au facut nimic decat sa isi pericliteze statutul profesional cu un calificativ de incapacitate datorita lipsei de aplicabilitate a legii la nivel fiscal, datorita aparitiei de "avertismente sau amenzi", datorita modificarilor de aplicare aparute din senin, s.a.
            Ce este de facut in acest caz? Adaptabilitate?!? Colaborare?!? Slaba speranta pentru mentalitatea Romanului "transformat" intr-o masina de "continuitate si supravietuire" a vremurilor de regres care le traim de ceva timp. Chiar si pentru realizatorii acestui site sa stiti ca este valabil acest lucru.
            Acest sector al sitului va avea multe elemente de valoare, analiza, consultatie free/ gratuite. Dar, multe din elementele ce pot fi solicitate de Dvs. vor cere timp de analiza si raspuns care... costa (asta este...). Cu toate acestea ar fi indicat sa urmariti dezvoltarea acestui sector macar din ideea de a fi mai bine informati (pentru partea free/ gratis) si, de ce nu, sa colaborati in ceea ce priveste perceptiile Dvs. si necesitatile care le considerati utile a fi aduse la cunostinta tuturor (strict in domeniu) pentru a putea "forta" intr-un fel sau altul o "umbra" de progres a noastra si a Romaniei in care traim si vor trai si copiii copiilor nostri.

.......NOTA:
            Materialele prezentate au caracter orientativ avand "misiunea" de a va aduce la cunostiinta intr-o "maxima posibilitate" continutul actelor normative din "viata economica". Acest "caracter orientativ" rezida din faptul ca legislatia se poate "schimba" mai repede decat puterea noastra de perceptie si, de ce nu, de interpretare a acesteia (nu uitati ca textele prezentate sunt de cele mai multe ori adnotate si chiar comentate).
            Autorii prezentului sit va stau la "dispozitie" (a se studia sectorul "Servicii" al prezentului sit) in ceea ce privesc anumite solicitari de clarificare a materialelor prezentate dar orice actiune intreprinsa de Dvs. in baza prezentelor documentatii fara consultarea autorilor exonereaza raspunderea acestora (morala si legala). In plus este bine sa fiti deosebit de precauti in ceea ce priveste "asimilarea" materialelor prezentate deoarece, din experienta, va reamintim ca cel mai important element in aceasta activitate este interpretarea pe care o face organul fiscal si nu un avocat, jurist sau economist, indiferent de calitatea detinuta sau de valoarea recunoscuta sau nu a acestuia (In fond, nu uitati niciodata ca sistemul justitiei in tara noastra este plin de juristi care nu au nici o treaba cu domeniul economic, juristi care... imi pare rau sa fac aceasta afirmatie, nu au nici cea mai mica sustinere din partea "finantistilor" care si-ar "da singuri la oase" facand acest lucru. Si care ar fi decizia unui judecator in conditiile in care reprezentatul statului sustine contrariul plangerii noastre?!? Zic si eu...).
            Nu uitati niciodata sa fiti precauti si sa considerati orice document informativ sau legal (da, nu glumim) ca o sursa necesara eforturilor ulterioare de clarificare! Si, mai ales, nu uitati ca odata ce ati clarificat o problema chiar si cu reprezentatul fiscal exista sanse maxime sa apara colegul acestuia care are alta parere si... sa pierdeti. Retineti ca, studierea si aprofundarea numai a sectorului de contabilitate a acestui site poate fi o greseala grava daca nu tineti seama si de sectorul legislativ al sitului precum si de realitatea in care traiti si profesati Dvs., utilizatorii!
            Multumim anticipat pentru precautiile Dvs. si, nu in ultimul rand, de solicitarile facute pentru ca acest site sa devina un sprijin de nadejde pentru toti contabilii sau economisitii care ajung sa se consulte constant intre ei pentru o viata mai clara si mai usoara!


Powered by Medow....................................
Ultima modificare: 15.Martie.2004