|Home Work Page|   |Home "Proceduri de solicitare"|

|Meniu Planul de Investitii|   |Generalitati|   |Schita posibila|


            Diagnosticul intreprinderii/ societatii comerciale - partea 2.

            Diagnosticul economico - financiar.

            Obiectivul principal al acestui diagnostic este de a evidentia performantele economice ale societatii, modul in care firma reuseste sa valorifice potentialul tehnic si uman de care dispune. Analiza economico - financiara se structureaza pe urmatoarele domenii:
            1. Analiza rezultatelor de ansamblu ale intreprinderii.
            Scopul acestei analize este realizarea unui tablou general asupra evolutiei de ansamblu a principalilor indicatori economico-financiari. Daca intreprinderea desfasoara o gama larga de activitati si livreaza produse, respectiv servicii diverse, se va face o prezentare a principalelor produse sau servicii in cel putin ultimii trei ani. Se va face si o caracterizare a produselor, a vechimii acestora, a gradului de innoire a produselor, a produselor nou omologate, a produselor pe care firma intentioneaza sa le realizeze pe viitor, etc.
            2. Analiza activitatii exceptionale.
            In afara activitatii de baza, intreprinderea poate desfasura activitati exceptionale, cum ar fi vanzarea de active. Se vor evidentia cheltuielile aferente imobilizarilor, cheltuielile cu amenzile si penalitatile, veniturile generate de provizioane, veniturile din vanzari de active si alte elemente conexe sau de clarificare.
            3. Analiza bilantiera.
            Sursa datelor utilizate va fi bilantul contabil urmarindu-se daca in evidenta contabila au fost respectate principiile de baza (prudenta, permanenta metodelor, continuitatea activitatii, independenta exercitiilor, intangibilitatea bilantului, necompensarea).
            Se va urmari in cursul diagnosticului daca bilantul contabil concorda cu evidentele din contabilitatea de baza, modul in care sunt tinute registrele contabile, modul de respectare al regulilor privitoare la evidenta si evaluarea patrimoniului, daca bilantul contabil a fost verificat de comisia de cenzori, respectiv de catre expertii contabili sau contabilii autorizati, etc.
            Judecarea evidentei contabile se realizeaza si prin verificarea completitudinii evidentelor, registrelor, corectitudinii inregistrarilor, absentei stersaturilor, omisiunilor, etc., prezenta actelor justificative pentru principalele operatiuni care pot afecta valoarea semnificativa a patrimoniului, veniturilor sau cheltuielilor, compararea datelor din balanta analitica cu cea sintetica, concordanta dintre datele extraselor de cont din banci cu cele din conturile de trezorerie, modul de inregistrare in cobntul "casa", existenta facturilor, documentele privind determinarea TVA colectata si deductibila, existenta si corectitudinea intocmirii statelor de plata ale salariatilor, etc.
            Structura analizei bilantiere presupune:
- analiza patrimoniala


Powered by Medow....................................
Ultima modificare: 5.mai.2004