Oricât ne-am aroga meritele sau puterea nu putem fi decât martori la tot ceea ce se petrece. Vezi mai multe!

Notă Webmaster şi istoric site DorinM 4U

Introducere.

Această pagină a sitului este un "tribut" dat formelor anterioare de existenţă a sitului Dorin M 4U. Pentru cei care nu au chef de o "gargară" cu referire la eforturile realizării acestui site (eventual câte ceva legat de ceea ce ar putea întâlni în eforturile lor de a realiza propriul site) este indicat să părăsească imediat această pagină şi să găsească altceva de făcut. Mulţumiri pentru înţelegere!

Descriere.

Acest site este dedicat: 1. soţiei, copiilor, părinţilor şi fraţilor; 2. tuturor celor care mi-au fost alături pe lungul, obositorul şi costisitorul drum al realizării (din anul 2000 până în prezent), acumulării, sintetizării, ş.a. al materialelor inserate în acest site; 3. celui care, de a crezut sau nu în acest site, a fost alături de mine moral şi financiar, cel căruia îi spuneam "VR"-ul (Viorel Tatian Râşnoveanu) şi care, la doar 38 de ani neîmpliniţi, a trecut în nefiinţă; 4. tuturor celor care au râs de efortul meu şi au căutat permanent să îmi arate cât de greşit acţionez, visez, creez, etc; 5. tuturor nemernicilor şi cămătarilor de suflet şi material care m-au judecat greşit, furat, înşelat, escrocat, executat, ş.a. (faţă de anul 2006 când enunţam această mulţumire, nu prea mai sunt de acord cu această afirmaţie... dar istoria este istorie...).

Scurtă istorie şi descrierea raţiunii existenţei acestei pagini.

Începând cu anul 2006 există doar www.dorinm.ro... "ceafost.dorinm.ceamaifost.ceofi" (mai precis "www.roprp.com", apoi "dorinm.justfree.com", apoi "dorinm.3x.ro") a devenit istorie (cel puţin din anul 2000 până la data curentă).

Începutul a fost greu dar, continuarea s-a dovedit a fi şi mai grea.

Voi aşterne pe net istoria acestui site pentru a veni în ajutorul tuturor celor ce vor să facă ceva valoros pentru comunitatea internet românească (exceptând siturile cu linkuri, cele de reclamă ş.a. care se "înscriu" în diferite nişe "de piaţă" dar nu sunt altceva decât reluări şi reluări de teme la care cineva a renunţat, învins sau forţat, sau de care nimeni nu prea are nevoie la modul real).

Pentru a fi mai uşor de urmărit această istorire, destul de lungă (la acest moment, al realizării acestei pagini, este vorba despre aproape 14 ani), voi încerca să redactez totul în capitole cât mai uşor de "digerat", asemenea unui mic roman (cât timp ar mai fi necesar să intitulez totul "După 20 de ani")...

Ideea.

Totul a început în iunie 2000 când subsemnatul conştientiza că urma să rămână fără servici şi trebuiau găsite alternative (neplăcutul "background" al acestei situaţii este reprezentat de faptul că semnasem un contract cu nişte clauze deosebit de constrictive şi neplăcute legate de drepturile mele de a profesa ulterior "închiderii contractului"). Practic eram "în pom" cu toate cele 2 facultăţi care le absolvisem (prost nu este cine primeşte ci numai cel care dă - şi eu am dat semnătura mea crezând că intru în nu ştiu ce lume profesională). În plus, mai existau şi unele intenţii (de prin anul 1997) de a realiza un site de consultanţă financiară, economică şi legislativă, prin intermediul căruia să îmi pot lărgi aria de clienţi (apropos de ocupaţia de atunci şi de faptul că eram considerat a fi printre cei mai buni profesionişti ai acelor vremurilor).

Şi, pas cu pas, am început să cochetez, să colaborez, să caut, ş.a. să ridic un site care să îmi folosească la ceva. Dar, pentru a înţelege evoluţia, mai întâi, sunt nevoit să dau unele detalii, mai mult sau mai puţin interesante, despre ceea ce s-a petrecut în "background".

Background-ul evoluţiei sitului.

Voi prezenta, mai întâi, tot ceea ce este legat de realizatorul acestui site şi a majorităţii materialelor "inserate" în acesta (pentru a putea "prinde firul" reacţiilor ce au dus la drumul plin de meandre care îl voi prezenta).

Mare amator de alpinism (precum şi broker/ trader pe piaţa financiară) eram adeptul regulii "Minim trei puncte de sprijin pentru a fi asigurat" (sau "Să nu pui toate ouăle într-un coş")... Şi, astfel, am procedat la "asigurarea" alternativelor care să asigure cât de cât stabilitatea dorită de mine.

Prima alternativă era reprezentată de asistenţa informatică care mergea destul de bine. Situl care urma să îl dezvolt atingea şi acest domeniu, cel puţin ca idee. Dar, trecerea timpului a demonstrat că, în mai puţin de 3-4 ani, evoluţia mediului extern a anulat această sursă de venituri. Fie datorită înmulţirii surselor de consultanţă (prestatorii de servicii în domeniu s-au înmulţit foarte mult şi/ sau cei din jurul meu au sesizat că este un domeniu destul de profitabil şi au început să preia "din piaţă" - fără a uita de înmulţirea persoanelor care puteau acorda un fel de "consultanţă"/ "asistenţă", determinându-i pe clienţii neştiutori să prefere lejeritatea "aproape gratuităţii"), fie datorită diminuării drastice a veniturilor populaţiei (implicit a celor din cercul meu de clientelă).

A doua alternativă era reprezentată de asistenţa economică şi juridică de orice fel. Dar, insidios, eforturile fizic şi intelectual au început să submineze această alternativă (ba mai mult, la începutul anului 2006 mi-a crăpat inima, aproape la propriu, de atâta implicare). În plus, această activitate a început încetul cu încetul să se lovească de spiritul de "breaslă" dezvoltat pe toate căile, atât legislativ (legile promulgate au format cu maximă eficienţă "breslele" de care aminteam restrictivând enorm accesul la acestea, fie şi numai prin taxele şi "ritualurile" impuse) cât şi uman (incompenţa poate fi acoperită prin "prisosul financiar" investit acolo unde apare "oportunitatea" şi astfel, aceste "bresle" au început să se umple de "gunoiul" în care ne "scăldăm" vrem nu vrem, la acest moment - fără a generaliza sau "particulariza"), ajungându-se la o plafonare demnă de tot dispreţul (cei de pe poziţii superioare, de comandă, şi-au "betonat" atât de bine poziţiile încât strivesc orice încercare de ascensiune ce le-ar putea "teroriza" deşteptăciunea iar cei de pe poziţii inferioare nu au nici o şansă de afirmare fie datorită faptului că încearcă să copie incapabilii care îi conduc, fie că sunt, la rândul lor, nişte incapabili care doresc să urce mai sus decât le este acceptat - cel care îşi face treaba neavând nici o şansă fie acolo unde merită, la propriu, deoarece este "gâtuit" de sistem fie deoarece clienţii preferă serviciile mai marilor incapabili de sus, dar cunoscuţi, "atestaţi").

Gândiţi-vă ce societate este aceea în care un distribuitor (care merge din "prispă în prispă" şi oricum nu vinde, nu gândeşte, nu analizează sau alte acţiuni inteligente, mai mult decât "solicită" piaţa produsului respectiv) câştigă salariul a 5 până la 10 economişti/ jurişti foarte buni (la propriu, şi nu cu referire la "şmecherii breslaşi" de care pomeneam anterior)?!? Ce drept are acel distribuitor (de care aminteam) de a avea o poziţie atât de privilegiată, când este vorba, în marea lor majoritate, de indivizi care speculează eforturile celor care produc (la propriu), indiferent de produsul muncii lor şi, chiar dacă secundar, de efortul economiştilor/ juriştilor cu care îi comparam?!? Eu unul, în cei aproape 30 de ani de activitate, nu cunosc nici măcar un singur distribuitor de calitate (mai precis, toţi sunt nişte "individualităţi pavloviene", nişte samsari de marfă şi, atât). Ca să mă înţelegeţi, gândiţi-vă la cei care vând prin filmele americane, germane, franceze, ş.a. (exceptându-i pe dealerii de droguri)! Ei sunt partea cea mai puţin educată a pieţei şi cu cele mai puţine şanse de ascensiune, viaţa lor rezumându-se la "achiziţia" unui salariu decent, şi atât. La noi, în superba Românie, distribuitorii au salarii şi de 100 milioane (pardon, 10.000 lei). Să mai vorbim despre notari, de avocaţi, de judecători, executori judecătoreşti ş.a. care, pe merit sau nu, au veniturile care le au în baza unei "şcoli" de 4 ani la bază (fie că mai "garnisesc" şcoala aceasta cu 1-2 ani suplimentari de studii care, de cele mai multe ori, reflectă banii investiţi în acestea sau, deseori, relaţiile la care au apelat)?!? Dar, rezumându-mă la umila existenţă şi la umilele mele zbateri, cine "plasează" unde trebuie banul are lichidări, executări, cazuri, contabilităţi, activităţi de audit, etc. Cine nu, renunţă la ceea ce poate face, ceea ce am "reuşit" şi eu.

Dar, cred că cel mai bine este să ne rezumăm la selecţia naturală, nu-i aşa? Cei "puternici" (nu ştiu dacă cea mai bună formulare ar fi fost "cei oportunişti"), indiferent de valoarea reală, merg mai departe, cei "slabi" îi susţin (fie măcar din punct de vedere nutritiv).

Şi...

A treia şi cea mai accesibilă alternativă era legată de o slujbă, "ca tot omu'", care să îmi asigure "ciudatele" asigurări sociale ş.a. (n-am de gând să comentez) şi o sumă de bani stabilă cât de cât. Problema este că, "Pe lângă ghinionul că m-am născut în România, Dumnezeu m-a mai făcut şi brăilean" şi, bineînţeles, în Brăila, slujbe plătite cât de cât nu găseşti decât în distribuţie, justiţie sau în armată (unde vârsta mă elimina fără "analize" suplimentare). Nu au contat toate examenele care le luam, toate interviurile la care "cădeam cu brio" entuziasmând cu capacităţile mele şi cel mai plictisit "auditoriu", cert este că am achiziţionat numai şi numai rateuri, fără a lucra măcar o singură zi reală (că de cele de probă, până ce eram anunţat că postul meu s-a desfiinţat dintr-odată, că altcineva era deja angajat pe postul meu aflând ulterior că a dat cât trebuie şi unde trebuia şi alte asemenea aberaţii, cel puţin pentru mediul privat care nu ar trebui să se conformeze şpăgii, temerilor ci doar calităţii şi competenţei... m-am săturat).

Momentan cred că este de ajuns cu acest "background" (care ajunge până la startul lui 2006).

Trecerea la fapte.

Având prezentat "background"-ul evoluţiei mele pot trece la descrierea istoriei acestui site aşa cum se cuvine. Datorită acestei evoluţii, evident, pas cu pas, am ajuns la a fi convins că, în condiţiile de mediu descrise, unica mea salvare (şi a celor asemenea mie) şi cea mai accesibilă este "spuma de creier" implementată cu ajutorul mediului internet.

Fără a fi nevoie să subliniez că, nu în ultimul rând, a existat şi un mic miraj de tip "publicitar" care m-a făcut să optez spre investirea maximă a eforturilor mele în crearea acestui site (trebuie să recunosc).

Şi aşa, a început treaba.

Startul sitului.

Primul pas (exceptând hotărârea de a porni la acest drum) a fost de a da răspuns întrebărilor: "Cu ce să încep?", "Cui să mă adresez?", "Ce să vând/ servesc, etc?", ş.a.m.d.

Activând deja în domeniile de activitate economic şi juridic, cunoscând jalnica prestaţie şi masiva lipsă de competenţă a mediilor despre care amintesc (cel puţin concretizat pe capacitatea de a utiliza elementele IT, la nivelul anilor 2000) am decis că cel mai bun lucru este să abordez numai şi numai elemente de informare generală (economică, juridică, etc.). Ideea de bază era să încep să am cât mai multe accesări şi să devin astfel cât mai cunoscut cu putinţă în mediul web (să fac o marcă de calitate din Medow sau DorinM), într-un fel de elongare voluntară a perioadei de lucru până la atingerea unui punct critic de "audienţă" în care să pot beneficia de "canalele" de publicitate şi, astfel, să încep să câştig bani fără a fi nevoie să îi încasez de la utilizatorii sitului (atunci încă o duceam bine cu banii şi nu ajunsesem să fiu sigur că aceasta ar fi ultima mea soluţie existenţială).

Suplimentar, am pornit la drum sub forma unui grup (mai multe persoane) şi cumulul de entuziasm a determinat un fel de abordare multiplă (multidomeniu).

Am jalonat elementele de bază şi am decis să pornim totul în jurul a patru mari domenii: 1. "Pentru lucru/ To Work" (tot ceea ce ar fi util pentru lucru din punct de vedere juridic şi economic), 2. "Pentru Studiu/ To Study" (tot ceea ce ar fi util pentru studiu din acelaşi punct de vedere), 3. "Pentru Afaceri/ To Affair" (tot ceea ce ar fi util pentru mediul de afaceri, cum ar fi elemente legate de finanţări europene sau nu, elemente de piaţă, etc.) şi 4. "Pentru Distracţie/ To Entertain" (tot ceea ce ar putea fi distractiv la un anumit nivel intelectual şi ar ajuta atât la relaxare cât şi la atragerea de accesări către site).

Majoritatea elementelor "de început" au fost realizate off-line şi a venit vremea să le postăm/ upload-ăm pe net. Asta s-a întâmplat în iunie 2000, când am lansat www.roprp.com (de la Phoenix Romanian Project). Aici ar fi de "prezentat" unele elemente. Din punct de vedere al host-ingului, aveam la dispoziţie trei variante: 1. să "punem" unul din calculatoarele noastre în funcţiune ca server, 2. să apelăm la serviciile de host-ing gratuit sau 3. să închiriem servicii de host-ing. Grupul nostru nu s-a putut hotărî, mai ales că era vorba despre bani, şi am făcut din calculatorul meu un server Linux. Pas cu pas au început să apară problemele. Mai întâi serviciile de net aveau (pe atunci - şi este valabil şi azi pentru unii provideri) prostul obicei de a "furniza" utilizatorului IP dinamic, ceea ce pentru un server web este egal cu anularea capacităţii de a fi descoperit (chiar dacă interveneam în timp util în setările BIND, la maxim o oră de la modificarea IP-ului, "penetrarea" în motoarele de căutare era mult mai lentă, deseori mai mare de o săptămână). Apoi, odată cu creşterea numărului de accesări, a apărut problema "lăţimii de bandă"... Şi multe, multe alte "gunoaie" ale vieţii legate de colaborarea cu providerii de internet, de timpul pe care îl investeşti în serverul de lucru, de banii care îi "papă" constant furnizorul de energie electrică, etc. etc. etc.

Cert este că, la scurt timp am apelat la hostingul gratuit şi am "trecut" totul sub www.dorinm.justfree.com după doar un alt an - 2001 (schimbând denumirea deoarece am rămas singur în cursa realizării acestui site).

Deci, trăgând linie, până să îmi dau seama, au trecut aproape 2 ani, timp în care, cei din grupul de bază au renunţat (deoarece era prea mult de lucru, sau alte motivaţii), am rămas fără serviciul "ca tot omu'" de care aminteam în "background" şi activitatea mea (la site) începuse să se orienteze aproape exclusiv spre domeniile economic şi juridic.

Şi, iată că, din acest punct (calendaristic) au început să apară (să fie percepute) primele probleme.

Copyright-ul/ Protecţia muncii la dorinm.

Cei doi ani au atras o ascensiune rapidă, fulminantă aş putea spune, înregistrând în palmaresul "dorinm" 1,5 milioane de accesări (o medie generală de peste 2.000 accesări pe zi). Dar, totodată, dat fiind calitatea materialelor inserate, au început să apară furturi masive. Materiale întregi de pe site erau copiate (copy-paste la modul propriu). Înştiinţarea hoţilor (printre ei fiind şi firme de o "dimensiune" imensă) atrăgea deseori răspunsuri gen "Dacă poţi să te pui cu avocaţii noştri n-ai decât". Să îi "ataci" (ceea ce puteam face fără probleme) şi să le distrugi măcar conţinutul furat atrăgea sancţiuni penale... Bla, bla, bla.

Cert este că am ajuns rapid la concluzia că drepturile de proprietate (copyright-ul) sunt un vis greu de atins de cetăţeanul român (bogaţii şi rechinii au tot ce le trebuie să se protejeze). Taxe imense (cel puţin la nivelul omului de rând sau la nivelul celui care doreşte să starteze o afacere şi nu mai are nimic altceva "în spate"), plăţi nejustificate, proceduri prohibitive sunt numai câteva din dezavantajele obţinerii "drepturilor de proprietate". Taxele ar putea fi justificate, dar în condiţiile în care ele ar oferi ceva real în schimbul achitării lor (asemenea unei taxe de protecţie). Dar, problema este că sunt atât de bizare elementele constitutive ale acestor "taxe" încât, cel puţin în România, îţi dai seama că nu ai nici o sansă ca drepturile tale de proprietate să fie respectate sau apărate. Mai mult, se poate observa un interes meschin al statului sau instituţiei care asigură protecţia de a-şi umple buzunarele cu amenzi având ca justificare tocmai taxa plătită de tine. Sau mi se pare?!? Hmmm.

În plus, trecerea anilor (din 2000 până la data curentă) mi-a demonstrat că netul reprezintă deseori modalitatea cea mai eficientă pentru a eluda o astfel de protecţie. Mai precis, siturile pot fi copiate în totalitate sau parţial fără ca cineva să te poată apăra. Şi, dacă faci pe "durul", afli că nu ai dreptul de propietate achitat (hoţii ştiind acest lucru, pe când tu... Nu), sau că trebuie să te pui cu avocaţii "Dânşilor" (a se citi şi judecătorii asociaţi) care au spatele atât de mare încât ar trebui să le mulţumeşti că ţi-au furat munca şi au folosi-o în materialele a ditamai concernul internaţional, ş.a.

Fără a mai lungi vorba, "drepturile de proprietate" în formulare juridică se referă doar la un fel de "drept al bunului simţ" care nu există la cei care doresc neapărat să folosească datele inserate, nemodificând sau modificând sau adaptând o parte a acestora, pentru a produce bani pe "sudoarea" altuia.

Ca un exemplu neplăcut în acest sens, pot descrie ceea ce a trăit o persoană foarte apropiată mie. Este cazul unui "autor" din Erdély care s-a găsit în anul 2002 să inventeze cutia de carton. "Meşterii" de la OSIM au patentat invenţia acestuia că, nu se gândise nimeni că ar fi cazul să obţii patente că s-a "inventat" OSIM-ul, şi... să vezi Férfi procese ce au urmat, când Elvtárs a dat în judecată pe cine a avut el chef că se foloseau de invenţia sa cea minunată - cutia de carton, mă rog, anumite tipuri de cutie de carton. Rog pe cei "interesaţi" să considere aceste rânduri drept bârfă (sau pamflet), deoarece cei de la OSIM şi-au făcut datoria, deoarece nimeni nu solicitase (în ultima sută de ani) "patent" pentru aşa ceva, tovu' ardelean fiind doar un om inteligent care a sesizat "oportunităţile" pieţei, ş.a. Bine că nu folosec cutii de carton pentru livrarea acestui site.

Şi, în fond, vă rog să reţineţi că nu m-am dat drept exemplu de om furat. Materialul este referitor doar la problemele "menţinerii"/ apărării dreptului de autor.

În final, pentru cei care nu înţeleg despre ce este vorba în această "poveste" cu protecţia dreptului de autor (eventual, "povestea" cu sudoarea celui care realizează materiale originale şi de calitate), îi invit pe "comentatori" să pună mâna pe un creion/ pix/ stilou şi să copie "de mână" conţinutul acestor note - fără a mai lua în calcul conţinutul acestui site, la acest moment, însemnând undeva la de 50.000 de asemenea "gesturi" - pentru a vedea cât durează şi pentru a gândi că nici măcar nu au stat să se documenteze şi să gândească cum să realizeze ceea ce pun pe "hârtie web", nu au alergat de la un colaborator la altul, de la o documentaţie la alta şi nu au sintetizat şi elaborat datele "conexe". Să fiţi siguri că vă veţi îngrozi de cât timp este necesar, ca să nu mai luăm în calcul timpul pierdut pentru a produce banii daţi pe cărţi, pe servicii de net, bla, bla, bla.

Protecţia "titlului"/ renumelui sitului Dumneavoastră.

Unul dintre marile pericole care le aveţi în faţa Dumneavoastră ţin de pericolul reprezentat de siturile care oferă/ asigură hostingul gratuit (şi nu numai). În condiţiile sau înţelegerile de care "beneficiază" un creator/ uploader de situri există o clauză care dă dreptul celui care asigură hostingul de a rezilia orice termen al oricăror înţelegeri electronice afişate pe situl de delegare al hostingului. Mai precis, tu "fraierul"/ "sărăntocul" sau alte enunţuri reale (dar neprezentate), care pui situl la mine, ai numai obligaţii şi nici un drept, pe când eu am toate drepturile. Dar uită să vă menţioneze că el va câştiga bani grei de pe urma muncii (şi credulităţii) voastre (poate că v-aţi simţi prea fraieri dacă mai continui, că eu, aşa m-am simţit, dar după mulţi ani).

Cât am "fost" sub justfree.com, nu îmi aduc aminte să fi fost deranjat de nenumăratele "căderi" ale sitului, sau de reclamele inserate obligatoriu pe fiecare pagină a sitului (de fapt, aceasta este raţiunea existenţei prestatorilor de hosting gratuit; ei au contracte de reclamă şi fac tot posibilul de a avea cât mai mulţi fraieri care să îşi "plaseze" siturile acolo şi, astfel, ei să câştige cât mai mulţi bani pe seama renumelui celor care postează). Toate acestea, poate că, pentru eram la început şi eram mult prea "îngropat" în eforturile realizării sitului via eforturile vieţii de zi cu zi.

Dar, faima a crescut şi a intervenit "căderea"/ închiderea domeniului justfree.com (chiar dacă, după ceva mai mult de un an de zile, aceştia au retrecut la fiinţă - legat de revenirea lor ar mai fi ceva de spus... nu am mai avut nici cea mai mică posibilitate de a-mi accesa propriul site, indiferent de eforturi, de solicitări şi altele asemenea; şi, dacă tot au revenit, au afişat situl sporadic, până la dispariţie). Da, m-am trezit deodată că situl nu mai exista (sau, mai rău, mă încurca). Soluţie rapidă nu a fost decât tot un hoster gratuit. Şi, aşa, am ajuns la 3x.ro şi am trecut la dorinm.3x.ro.

Dar asta nu este tot. De la dorinm.3x.ro am ajuns la dorinm.ro, tot din motive similare (chiar dacă mai rele, după părerea mea).

Activitatea la dorinm.3x.ro a demarat relativ în aceleaşi condiţii ca la orice hoster gratuit. Ulterior au început să apară reclamele deranjante (la propriu - imaginaţi-vă că pe o pagină "Cum să îţi creşti veniturile de 3 ori." apărea o reclamă introdusă, este drept, automat, prin scripturi, de cei de la 3x care suna aşa: "Cum să-ţi creşti penisul de 3 ori."). Nici un fel de demers al meu nu a avut succes. Apoi, interveneau serviciile destul de comentabile în ceea ce priveşte banda asigurată. Apoi, în urma unor reorganizări interne a celor de la 3x (sau ceva de genul acesta) au modificat diverse chestii care ţineau de logare la unele situri (vedeţi că nu mă întind cu deducţiile şi să afirm că au făcut asta la siturile care mergeau bine, conform Alexa, dorinm.3x.ro asigura la un moment dat până la 2% din traficul total de pe serverele 3x - şi, credeţi-mă, nu este puţin). Astfel că, asemenea multor altora, m-am trezit că nu mai pot accesa pentru upload (sau alte operaţii cum ar fi ştergere, etc.) propriul site. A urmat o aşteptare mai mult sau mai puţin lungă (ţinând cont de nefericita experienţă trăită cu justfree) şi, după mai multe e-mail-uri în care solicitam noi date de logare, dreptul de a-mi controla situl, posibilitatea de a plăti pentru hostingul propriului site, dreptul de a-mi şterge situl, dreptul de a nu informa greşit (prin neactualizare sau operaţii similare)... Timp în care a trecut un alt an calendaristic, pe nesimţite.

Credeţi că a existat vreo colaborare în tot acest timp? Aţi intuit... Ei sunt ei, tu eşti ce vor ei. Simplu şi fără nici un comentariu.

Dar, "beneficiind" de experienţa cu justfree, eu luasem deja măsuri şi închiriasem hosting pe un prestator de asemenea servicii, banii plătiţi atrgând o oarecare garanţie a serviciilor de care poţi beneficia.

Dar, să vedem, în detaliu, care este chestia cu numele/ titlul/ renumele!

Mulţi dintre noi nu realizează că internetul este reprezentat de o colecţie de adrese celebre în "slujba" cărora sunt inserate materiale, documentaţii, fotografii, filme, bloguri mai mult sau mai puţin personale, etc. Una este când vorbeşti despre Google sau despre AOL, Yahoo şi alta este despre atunci când vorbeşte de maşina BMW prezentată pe Yahoo (sau în altă parte). Acea maşină o mai găseşti şi la situl BMW, şi pe dorinm.ro, etc. Înţelege-ţi! Una este să vorbeşti despre o maşină şi alta este să surfezi despre o maşină unde totul se leagă de un link de renume care oferă tot ceea ce este necesar despre un subiect. În cazul BMW-ului nostru, accesând situl producătorului vei citi, te vei informa, numai de bine (la un asemenea renume nu cred că este loc de minciuni, dar de omisiuni, da). Altcineva, cum ar fi tipul de la dorinm, surfează pe forumuri, la diferite situri de vânzări, etc. şi acumulează, sintetizează şi prezintă totul dintr-un alt punct de vedere care, cu siguranţă, este mai complet şi, eventual, determină cititorul să ajungă şi la situl BMW şi să cumpere maşina sau, să verifice dacă este aşa cum scrie pe dorinm. Cert este că un dorinm are nevoie de multă trudă şi timp pentru a consolida traficul celor interesaţi de analize comparative, pe când cei de la BMW, AOL, etc. nu...

În cazul justfree sau 3x, nu m-a interesat că ei îmi foloseau materialele ci, pur şi simplu, că pierdusem acel link (acel renume) la care muncisem şi perseverasem ani buni. Şi, mai nou (la nivelul anului 2009), sunt destul de deranjat de faptul că dorinm este legat destul de des de vechile linkuri (care pot afirma că îmi aduc destule deservicii deoarece mulţi utilizatori nu fac distincţia între dorinm.3x.ro şi dorinm.ro şi accesează vechiul site, neactualizat sau, mai rău, accesează linkurile "prezente" în motoarele de căutare care "afirmă" că "dorinm nu mai există", determinând pierderea acelor surferi).

Suplimentar, după "migrare" (de la justfree la 3x) au început să curgă acuzele că sunt un hoţ care a luat datele/ situl de la dorinm.justfree.com şi le-am postat sub numele dorinm.3x.ro. Aceste acuze au devenit deranjante când cunoscuţi de-ai mei, care îmi cunoşteau implicarea şi aveau cunoştinţă de eforturile mele au început să mă "şicaneze" (la propriu) comentând că nu sunt altceva decât un hoţ (şi asta, după ce depăşisem 20 de milioane, da, aţi citit bine, milioane, de accesări şi aveam peste 10 ani de muncă investiţi în dorinm - sub toate formele sale de existenţă şi continuitate).

Şi, încă ceva legat de această problemă (nu am trăit eu aşa ceva, dar am prieteni care au păţit-o). Este vorba despre achiziţia de "domenii" de la providerii dubioşi (care nu prea ai şanse să îi deosebeşti de cei corecţi, profesionişti). Dacă aş începe să dau nume s-ar putea să "găuresc" şi să mă trezesc cu probleme juridice. Aşa că voi prezenta doar modalitatea de lucru a acestora. Totul începe de la o ofertă de domeniu (cu mai mulţi sau mai puţini bani implicaţi în aceasta). De la momentul deciziei, primul pas este reprezentat de necesitatea de a avea un domeniu sau subdomeniu (alegerea Dumneavoastră). Acest lucru îl puteţi reliza prin "accesarea" ofertelor providerilor. Şi, acum este "Acum". Niciodată nu se ştie dacă veţi achiziţiona acel domeniu dacă nu veţi beneficia de o factură care să fie "lipită" la un act juridic care să vă susţină proprietatea. Dacă providerul respectiv doar vă înregistrează electronic şi/ sau suplimentar vă goleşte cardul, nu înseamnă că aţi creat un domeniu care vă aparţine. S-ar putea să fie proprietatea celuilalt şi munca Dumneavoastră. De ce ce spun "şi munca Dumneavoastră"? Deoarece, cu voia lui Dumnezeu şi, în mod cert, cu multă muncă de partea Dumneavoastră, puteţi ajunge să creaţi un site de renume şi când veţi vrea să faceţi ceva deosebit cu el... Apare provideru' de care vă spuneam şi zice: "Mishule, sări cu paraii!", sau mai rău. Dacă nu mă credeţi, vă rog să îmi daţi un răspuns la următoarea întrebare: "De ce există indivizi sau instituţii care cumpără domenii de genul "florinpiersic" sau "sergiunicolaescu" sau altele fără să îi cheme Florin Piersic sau Sergiu Nicolaescu?!?". Nu cumva ca atunci când celebrii menţionaţi anterior doresc să îşi facă un site să fie nevoiţi să îl contacteze pe preocupatul nostru "websurvivor" şi "să sară cu lozul cât mai bine"?!? Sau, atunci când, dorinm.3x.ro a intrat în topul Alexa al primelor 100.000 de situri personale de pe acest pământ (ajungând pe locul 46.558), de ce am primit zeci de mail-uri în care eram atenţionat că acest domeniu aparţine altcuiva? Şi, mai primesc mail-uri şi acum, cu tot felul de ameninţări juridice că dorinm.ro (care îmi aparţine de mai bine de 10 ani) este proprietatea altcuiva?!? Dacă aveţi un răspuns, chiar sunt curios care este acesta...

Protecţia "spatelui" Dumneavoastră.

Vine rândul unei alte capcane, cea a softurilor utilizate pentru realizarea sitului (materialelor incluse pe site).

Cândva am fost şi eu asemenea celor mai puţin "creduli". Mă bucuram de lipsa unei legislaţii în domeniul software şi mă foloseam foarte bine de utilizarea nelicenţiată (fie prin ascensiunea profesională, fie prin diverse prestaţii). A venit apoi, momentul legalizării uzului de software. Banggg!!!.

Am început să realizez diversele elemente ale sitului în tot felul de programe, care de care mai uzuale, mai facile, utile, etc. Aş face reclamă din tot sufletul şi, poate, cândva voi face. Dar, pe măsură ce trecea timpul, sesizam că elementele de site realizate pe diverse platforme deveneau inutile, nefuncţionale ş.a. prin simpla modificare a statutului de la freeware la licenţiat şi a apărut pericolul de a fi inclus în tot felul de liste negre ale web-ului "supralegal" ş.a. Norocul meu că am arătat bunăcuviinţă şi buneintenţii şi, astfel, toţi cei afectaţi au înţeles că nu sunt un hoţ, pirat sau altele asemenea şi am toate bunele intenţii şi, astfel, m-au creditat la diverse niveluri. Dar, acest lucru, oricât pare de curios, mi-a consumat cel puţin 25% din timpul afectat de soartă dezvoltării siturilor mele.

Aşa că am fost obligat să aleg ce este mai bun în a nu-mi consuma energia şi timpul. Obiceiurile vechi se "sting" greu dar, spre fericirea (deoarece pot utiliza soft legal) sau nefericirea mea (deoarece mă "specializasem" în produsele Microsoft, în special în "programarea" în Excel, Access, VB, etc.) m-am trezit pus "faţă în faţă" cu instrumentele destul de inferioare, dar gratis, ale lumii Open Source (cu tot ceea ce înseamnă acest lucru, timp necesar de adaptare/ cunoaştere a noilor platforme software, etc.). Vă rog să nu înţelegeţi din rândurile anterioare că am ceva cu produsele Open Source. Tot respectul pentru aceşti entuziaşti care oferă lumii întregi ceva din inima lor, din sufletul lor, pentru binele sau folosul tuturor (de care beneficiez şi eu chiar şi la acest moment). Dacă vă vine greu să credeţi ce se spune despre forţa lumii Open Source nu trebuie decât să accesaţi resursele ei. Veţi vedea că acolo veţi găsi orice vă trebuie, gratis, dar nu prea sunt jocuri. Singura problemă "oficială" care apare este legată de compatibilitatea cu marea lume Microsoft (de fapt mă refer aici la lumea marilor producători de soft), dar se lucrează destul de bine la "recuperarea" terenului.

În realitate este vorba despre un randament ceva mai scăzut care îşi va spune cuvântul atunci când veţi urmări să aveţi productivitate. Deci, vreţi productivitate şi "făţoşenie" (aici mă refer la look, pur şi simplu), trebuie să investiţi bani în softuri care îşi merită pe deplin banii. Vreţi să mergeţi mai departe, aveţi cu ce dar sunt necesare eforturi suplimentare care, în timp, îşi vor spune cuvântul. Mai direct, încă odată exprimându-mi respectul şi admiraţia faţă de lumea Open Source, trebuie să enunţ un fel de lege nescrisă care sună aşa: "Cu cât mai gratuit este un program, o platformă, ş.a. cu atât scade productivitatea!" (da, aţi citit bine).

Nu uitaţi! Aveţi nevoie să fiţi protejaţi prin licenţierea a ceea ce folosiţi, mai ales dacă veţi ajunge "sus" cu situl Dumneavoastră.

Resursele.

Uite aşa am ajuns la o altă necesitate de investiţie (în afara celor legate de hosting şi conexe, în special cu reflectare materială, de care nu mă voi ocupa în această mică "discuţie") cea a timpului, speranţelor şi/ sau aşteptărilor voastre.

Mai marii realizaţi ai lumii noastre spun că succesul stă în gestionarea energiei (resurselor) şi nu în gestionarea timpului. O fi valabil pentru ei dar, pentru lumea netului nu are nici o valoare. De ce afirm asta?!?.

Când am pornit la drum nu am luat în calcul timpul (nici o secundă). Aveam destul timp la dispoziţie chiar dacă, dintotdeauna, am fost destul de elitist, considerând oamenii din jurul meu ca egali cu mine (fie şi din convingeri religioase) dar nu egalii mei (într-un din blogurile mele am abordat faptul că egalitate nu există). Asta în sensul că, un necalificat (sau puţin calificat) degeaba se plânge în faţa mea că el merită o salarizare mai bună decât mine deoarece el face ceea ce face stând în frig, bla, bla, bla, dar tot 8 sau 10 sau 12 sau 14 ore munceşte pe zi (oricum nu contează acest "interval" deoarece în viaţa asta, a mea, nu am găsit pe cineva să muncească mai mult decât mine - de multe ori pun la punct pe cei care insistă precizând că, "Tot neamul lor de la maimuţă încoace nu a muncit cât am muncit eu în viaţa asta!", cel puţin până acum - indiferent de comentariile "cârcotaşilor" care vin cu un exemplu biblic legat de faptul că, degeaba toate acestea că, "Valoarea unui copac se evaluează după roadele sale şi nu după efortul lui de a creşte"). Pentru mine este destul de evident faptul că el munceşte în condiţiile în care munceşte deoarece "aşa şi-a aşternut". Când eu munceam, învăţam sau ce mai făceam ca să ajung unde sunt, respectivul se îmbăta, îşi vedea de iubită, de copii, sau, pur şi simplu, zăcea în faţa televizorului. Nu mă voi considera niciodată egalul unei asemenea fiinţe, mai ales al unui distribuitor, marinar, jurist, procuror, economist, bla, bla, bla şi chiar doresc să ajung să cunosc pe cineva care să mă captiveze cu superioritatea sa reală (chiar că sunt elitist, nu-i aşa, brrrr - 35 de milioane de accesări nu sunt la îndemâna oricui, nu uitaţi!).

Deci, am investit fiecare picătură de energie disponibilă şi fiecare secundă de care dispuneam. Şi, foarte repede, am ajuns la concluzia că un produs al meu ajungea rapid să fie copiat, modificat şi chiar îmbunătăţit la foarte scurt timp de la lansarea care o făceam eu. Cei puternici aveau mai multe minţi şi mai multe degete care să tasteze decât mine (mai mulţi angajaţi) şi era suficientă lansarea produsului meu care să le sugereze ceea ce au de făcut şi... să urmeze ceea ce a urmat.

Chestia aceasta nu m-a deranjat (prea tare) deoarece, oarecum, recunoşteam un fel de similaritate cu modul meu de acţiune (mai ales că, fiind primul care postam, aveam avantajul că puteam lucra la altceva în timp ce plagiatorii nu aveau nici cea mai mică idee despre cum să "continue" ceea ce furaseră de la mine). Astfel, atunci când mă apucam de treabă într-un domeniu "X" al sitului, pierdeam 2 - 3 săptămâni efectuând un fel de prospectare a pieţei similare. Şi, în această prospectare, ideea de bază era dacă acel subiect a mai fost abordat, dezvoltat, postat, etc. Dacă îl găseam undeva, în unul sau mai multe locuri, aveam grijă, pe lângă o comparaţie cu ceea ce doream eu să realizez, să găsesc soluţii, căi, metode de abordare, scopul eforturilor mele fiind ca rezultatul muncii mele să fie net superior din toate punctele de vedere comparativ cu ceea ce întâlneam pe piaţă.

Şi, bineînţeles, că reuşeam.

Dar, la foarte scurt timp (timpul, bată-l vina), piaţa reacţiona şi îmi copia modul de acţiune, redactare, etc. Deci, iată că timpul s-a confirmat a fi principala resursă necesară pentru activitatea în lumea internetului.

Şi, indirect, iată de ce aveţi nevoie de ajutoare (cel puţin acesta cred că este motivul care a stat la baza căutărilor mele intuitive, la începutul realizării sitului, de a fi, de a avea o echipă, de a putea progresa în lucrul la site cu ajutorul mai multor minţi, mai multor degete care să tasteze - mai mulţi angajaţi). Dacă aveţi bani, este clar că nu veţi avea nici o problemă în a angaja persoane care să mărească efectul sitului Dumneavoastră.

Dar, referitor la resurse, ar mai fi ceva de subliniat. Aveţi nevoie de creiere adevărate. De multe ori, din experienţă, vin cu un exemplu destul de deranjant pentru mulţi dar mai real decât şi-ar putea închipui cineva. La viaţa mea am pregătit mai multe persoane, în diferite domenii (IT, economic, juridic) pentru reuşita în paşii lor prin viaţă (la şcoală, la liceu, la facultate, în profesia lor). Concluzia la care am ajuns a fost că, fără experienţă, valoarea individului este egală cu ZERO (sau, oricum, valori apropiate). Astfel, un absolvent de facultate de informatică vine la mine şi îmi solicită să îl pregătesc pentru "mai departe". Acest "mai departe" l-am perceput pământean în sensul că el urma masterul în informatică şi eu am perceput doar cumplita sa nepregătire în domeniul IT. Şi colaborarea mea a continuat cu el inclusiv când acesta şi-a susţinut doctoratul. Apoi, acest "doctor în IT" (la propriu), provenind dintr-o familie "bună" a urmat o ascensiune fulminantă în lumea IT ajungând un adevărat motor al "industriei IT româneşti". Nici o clipă nu a privit în urmă să vadă că facultatea a terminat-o cum a terminat-o, că masterul şi doctoratul l-a "trecut" cu muncă grea din partea celui care îl pregătea (el venind deseori la pregătire cu câte o "petardă", sau obosit după ceva mai multă "clubăreală", neştiind cum să plece mai repede, nefiind atent la ceea ce îi prezentam, nefăcându-şi temele, lucrările, etc.). Şi a prins primul contract adevărat (în sensul că nu trebuia să mai simuleze activităţile IT pentru care încasa banii grei ci trebuia să realizeze o structură IT reală, palpabilă, fiabilă şi funcţională). Nu uitaţi, marea majoritate a beneficiarilor de elemente software (structuri IT) nu sunt cunoscători în domeniu şi pot fi foarte uşor "duşi cu preşul" de cineva care s-a antrenat toată viaţa în a da "justificări perfecte". Şi, aşa cum au procedat toţi (pardon, aproape toţi) cei care au fost "incluşi" de soartă în viaţa mea, el nu a mai avut nevoie de un "ratat" ca mine (de multe ori mi-a "reproşat", inteligent, credea el, că eu nu am bani pentru că nu muncesc sau nu risc de ajuns, pentru că sunt leneş sau pentru că mă cred prea valoros pentru a risca, chiar dacă eu am avut bunul simţ să nu fac vreodată cea mai mică evaluare sau comparaţie la adresa sa). Şi, bineînţeles, programul său a fost un mare fiasco. Degeaba a concediat, a angajat alţi posesori de diplome, şi ce-a mai făcut el pe acolo că, de salvat, a fost salvat de relaţiile şi banii săi (dar şi de trecerea timpului, care a ajutat cât de cât prin implementarea unor mici îmbunătăţiri, eliminarea bug-urilor rând pe rând şi, tot aşa).

Pentru a finaliza, persoana din exemplul de mai sus nu a fost lipsită de cunoştinţe ci, de experienţă (şi nu mă refer aici numai la IT ci şi la domeniul de aplicaţie unde a "intervenit" cu software-ul realizat de firma sa). Aşadar, una din resursele căreia trebuie să îi daţi atenţie este experienţa reală (şi nu cea din CV - cunosc o pesoană care a fost angajată la o prestigioasă intreprindere IT numai în baza CV-ului, luând salariu, şi nu glumă, degeaba, pentru mai bine de 6 luni, fără ca până atunci să fi instalat măcar un sistem de operare sau alte chestii banale - sau cea din diplome - aici nu trebuie să dau exemple deoarece este imposibil ca Dumneavoastră să nu aveţi prin viaţă o persoană plină de diplome dar care habar n-are de ce reprezintă acea diplomă). Şi, cel puţin în ceea ce priveşte IT-ul, nu este vorba despre cunoştinţele în IT decât maxim 10%. Restul de 90% este reprezentat de cunoştinţele în domeniul în care interveniţi cu acţiunea Dumneavoastră IT. Deseori realizez un fel de prezentare jalonând ceea ce înseamnă un IT-ist, şi aceasta sună aşa: "IT-istul este asemenea unui translator. Aşa cum ar fi, imaginar, bineînţeles, nevoie de o persoană care să ştie limba engleză, translator de limba engleză, pentru a te înţelege cu un englez, aşa este nevoie de un IT-ist pentru a te înţelege cu maşina/ sistemul IT. Problemele apar atunci când se sesizează că un bun translator de limba engleză o dă în bară dacă i se cer traduceri tehnice (el având cunoştinţe academice de limba engleză, şi atât...). Dacă nu este pregătit în acest sens o dă în bară în cel mai sigur mod. Extinzând astfel de percepţii asupra IT-istului este evident că un IT-ist specializat în design web o va da în bară când vine vorba de analiză economică (fiind incapabil să înţeleagă ceea ce i se cere), sau de expresii cibernetice".

Şi a venit rândul ultimei, dar nu celei din urmă, resurse de care aveţi nevoie: sănătatea (trupească şi/ sau mentală). După 20 de ani în care dormeam doar 3-4 ore pe noapte şi munceam chiar şi "pe tron", trupul meu a cedat. Nu zic că voi nu puteţi fi mult mai rezistenţi decât mine. Dar, este bine să vă îndreptaţi atenţia spre acest aspect, mai ales atunci când vă merge ori foarte bine, ori foarte rău. Cel puţin, pentru mine, corelat cu alte incidente neplăcute, acesta este motivul pentru care, începând cu anul de graţie 2006 (când am cedat fizic) am înregistrat un declin constant, căzând de la peste 180.000 de accesări pe zi la doar puţin peste 5.000 de accesări pe zi în anul 2014 - când realizez/ actualizez acest material.

Protecţia "spatelui" Dumneavoastră.

Din start, indiferent de ceea ce faceţi, aveţi nevoie de a câştiga pentru a fi independenţi de mediul exterior şi pentru a vă putea dedica sitului Dumneavoastră (că, dacă este să aveţi bani, nu vă veţi apuca niciodată de făcut un site al Dumneavoastră - cere prea mult timp, prea multă muncă, prea, prea, prea...). Cel puţin, eu aşa am păţit. Am decis că trebuie să devin independent de mediul înconjurător, să nu mă mai trezesc că muncesc undeva unde, după un număr de ani să mă trezesc în stradă prin falimentul firmelor unde eram salariat, sau prin creşterea "nesimţită" a cotelor de realizat, sau să fiu dat afară pentru că ştiu prea multe, sau, sau, sau. Şi, aceste resurse financiare, dacă nu vă decideţi să le obţineţi din vreo prostie/ înşelătorie, sau dintr-un sistem tip MLM (care ţine deseori de puterea de cumpărare a clientului - şi veţi fi mult dispreţuitul, de mine, distribuitor de care aminteam anterior) va trebui să le obţineţi de undeva, nu-i aşa? Şi aici amintesc de situaţia clară, simplă, a unui salariat, fără a mai lua în calcul faptul că muncim şi plătim impozite şi taxe o viaţă întreagă pentru a hotărî statul ce drepturi de pensie avem, fără a mai lua în calcul chestii legate de dreptul la şomaj, la asistenţă medicală (gândiţi-vă la faptul că, în 2003, unuia din colaboratorii sitului i s-a oprit plata de concediu postnatal/ îngrijire copil, pe motiv că, ... ce mai contează. Legal i-au închis gura că, de(!), "legi de-astea sunt destule" şi numai aplicaţiile mele juridice l-au ajutat să poată să îşi "încaseze" drepturile)... Mă opresc din cauza unui acces de greaţă.

Pe scurt, veţi face pasul de a vă realiza propriul site (exceptând dacă aveţi bani destui să îl facă alţii şi dacă nu aveţi altceva de făcut) numai dacă veţi hotărî să câştigaţi bani prin propriile puteri, fără a avea bani să începeţi în forţă, să concuraţi cu "puternicii pieţei", şi alte situaţii similare (aşa cum am "păţit" eu).

Astfel, am decis/ conştientizat că experienţa mea este destul de "semnificativă" pentru a-mi da şi/ sau pentru a da "Românului" dreptul de a fi un pic mai puternic, mai documentat şi, pe lângă acest "efort" (necesar unei existenţe normale deoarece dacă "au" mai mulţi, te "lipeşti" şi tu pe lângă ei sau poţi colabora cu ei) să câştig mai mult sau mai puţin semnificativ acei bani care să îmi asigure "propria pensie", startul de drum în viaţă al copiilor mei, ş.a..

Pentru a fi sincer până la capăt, am gândit ceva mai materialist decât v-aţi fi închipuit. Astfel, eu gândeam ceva de genul... "Bani n-ai, loc de muncă silnică nu-i... Ce te faci Mishule?!? Ai învăţat atâtea ca să primeşti răspunsuri (este drept, că merită tot respectul cel care l-a dat): Dacă te angajez eu zbor într-o lună... Dacă te angajez ce garanţie am eu că nu apelezi la studiile tale", şi altele. Şi aşa am decis, ca un vechi economist/ jurist, analist, informatician, bla, bla, bla, că pot face un site de consultanţă, reeditând, dar pe internet, ceea ce am făcut timp de 5 ani în comerţul exterior, 16 ani în mediul de afaceri din România şi 6 ani pe piaţa financiar-bancară, fără a mai lua în calcul o experienţă de informatician de x ani (de peste 25 de ani la data realizării acestei documentaţii).

Dar, iată că m-am înşelat... Eforturile a peste 10 ani de activitate internet, aşa cum credeam eu că este bine, nu au produs nimic (eventual peste 35 milioane de accesări, la "nivelul" anului 2014, fără ca eu să câştig ceva). Interesant, nu-i aşa?.

Dacă vă mai amintiţi, tot ce gargarisesc eu aici este despre "protecţia spatelui". Concluzia imediată ar fi că nu am reuşit şi, în consecinţă, nu se poate aşa ceva. S-ar putea să fiţi perfecţi în raţionamentul Dumneavoastră. Dar n-am terminat. Haideţi să vedeţi ce am păţit "prin lumea publicităţii"!

Prin anul 2009 am decis să intru şi în lumea publicităţii datorită unor oportunităţi "de nerefuzat" ale unui titan din lumea web-ului. Aşa că m-am înscris în programul lor de reclamă. Ideea era simplă... Ei îţi furnizau un script, deştept, tu îl inserai în fiecare pagină web şi gata. Aveai la dipoziţie pe net un întreg set de utilitare prin intermediul cărora să vezi "tot ce mişcă" şi, gata, totul părea perfect. Numai că, după o lună de zile, vine momentul efectuării plăţilor, de la ei către mine, pentru ceea ce s-a "petrecut". Oficial primesc azi codul PIN prin care să îmi încasez banii şi, ce să vezi, chiar a doua zi vine bomba: am fost eliminat din program pentru... Nici acum nu ştiu, n-am aflat motivul lor, etc. Aceeaşi chestie ca şi la providerii de hosting gratuit: ei au toate drepturile iar eu niciunul. Ce să îi faci?!? Mă apuc şi deschid programul pe numele soţiei (deoarece eu sunt "scos pe viaţă" din acest tip de program) şi, ce să vezi, totul OK... Pentru 3 zile. După 3 zile soţia este scoasă din program pe motiv de încălcarea drepturilor de autor (cel mai probabil cred că a fost acuzată că a "furat" drepturile de autor de la www.dorinm.ro sau de la soţul ei, cu toate că înscrierea în program a fost făcută sub www.dorinm.ro). Acum ce să zic?!? Evident că nu mai am încredere în nimic atunci când este vorba despre net/ internet (mai ales când este vorba despre "titanii" acestuia).

Şi, în final, aceasta este concluzia la care am ajuns: Trebuie să ai ceva concret de vânzare cum ar fi softuri, jocuri sau orice altceva poţi "delimita" ca marfă şi să o livrezi (chiar dacă şi aici apare riscul de a fi "torentizat", piratat sau altele asemenea). Vrăjeala cu reclama, cu prestarea de servicii, şi alte bla, bla-uri similare funcţionează doar la "titani", "şmecheri", etc. Trebuie să reţinem cu toţii: "Lumea trăieşte pe spatele celor care produc cu adevărat" (de sunt sau nu văzuţi, de sunt sau nu beneficiarii rezultatelor propriilor eforturi).

O a doua concluzie la care am ajuns este egată de comportamentul "utilizatorilor sitului". Cel puţin, pe linia consultanşei economice, "utilizatorii" se înghesuie să "beneficieze" de consultanţă de la "titani" ai consultanţei, pentru abonamente de 650 lei pe lună, pe când documentaţiile mele, net superioare calitativ, cantitativ, etc., mult mai complete, mai explicite, mai bine structurate, etc., nu sunt bune pentru că sunt gratuite (bine, de accesat sunt accesate, problema este că nimeni nu trimite "un leu pentru situl meu"). Deci, cea mai bună soluţie este cea de a livra paginile sitului meu numai şi numai contra cost. Ceea ce va urma în cel mai scurt timp cu puţinţă (aceasta este raţiunea modificării complete a sitului dorinm.ro la care lucrez de ceva timp).

Final de istorie.

Deci, am pornit la drum sperând în ceva, bun sau rău, nu contează.

Voi reda acum ceva ce era inserat în varianta din 2004 a acestor note ale webmasterului.

Gândiţi-vă ce interesant ar fi dacă, prin simple donaţii ale Dumneavoastră de 5-10 lei, s-ar constitui fondurile necesare pentru ca webmasterul să renunţe la timpul pierdut la servici (prin motivarea financiară atrasă de gestul Dumneavoastră) sau, şi mai interesant, dacă s-ar acumula fonduri prin care o întreagă echipă să facă acest lucru? Apoi, ca urmare firească, numărul de accesări ar creşte enorm de mult şi ar apare avantajele inserării de publicitate (la acest moment, 2014, ştiu că inserarea de publicitate este o soluţie numai şi numai dacă aceasta este directă şi nu prin intermediari), născându-se astfel cercul vicios al independenţei financiare şi/ sau inserării permanente de materiale de calitate.

Nu aveţi de unde să ştiţi dar, la 1.000 de accesări/ zi medie (unde mai pui că, începând cu anul 2004 am "sărit" constant de 5.000 de accesări pe zi - notă 2014: în 2006 depăşind 150.000 de accesări pe zi), luând în calcul că doar 1 (UNA) persoană (din cei 1.000 - mai precis 30 de persoane pe lună) donează 5 lei, se ajunge la 150 lei/ lună. Pragmatic şi matematic, dacă voi continua în calcule, voi ajunge la: 10 persoane/ zi (30 pe lună) vor "dona" 1.500 lei, ş.a. (Cumplită asemănare cu cerşetoria, nu-i aşa? Dar să nu uitaţi că cerşetorii cersesc pe când eu muncesc!).

Sesizând printr-o simplă căutare pe Google că materialele redactate şi postate de mine pe www.dorinm.ro (şi anterioarele) sunt trecute în bibliografia studenţilor la mai multe facultăţi de A.S., că ele apar în diverse reviste, pe diverse situri "de putere" şi multe altele asemenea, unul din prietenii mei mi-a spus următoarele: "Dacă stau şi mă gândesc de la câţi studenţi am auzit că se informează sau studiază de pe situl tău şi câte lucrări de licenţă sunt copii ale anumitor părţi ale sitului tău... Hmmm... Numai o bere dacă âţi dădeau, aşa, prieteneşte, te chema "Ursus". Nu ştiu de ce mai continui în condiţiile acestea?".

Morala: Dacă sunt mai multe donaţii, cu atât mai bine. Şi, dacă există fonduri există şi timp liber cumpărat cu acestea şi calitate şi multe, multe alte posibilităţi cum ar fi cursuri gratuite, legislaţie şi materiale juridice cu adevărat puternice/ utile, gratuite, sfaturi de plasament financiar gratuite, etc (eventual traducerea în mai multe limbi de circulaţie la sectoarele unde se pretează acest lucru) care să ajungă să facă din "Apriori - Phoenix Romanian Project" (la vremea aceea încă mai credeam în acest proiect) ceea ce se vrea, adică un ajutor gratuit pentru ca românul să ajungă cât mai putenic, cât mai documentat.

Şi, ca un amănunt mai puţin important, aflaţi că, din data de 16 iunie 2000, data de start oficială a existenţei sitului, s-a donat suma de 0 (ZERO) lei până la data curentă prezentei documentaţii (nota mea: 15 martie 2004). Mulţumiri tuturor celor 813.633 de IP-uri unice care au accesat acest site!.

Şi, aici se termină ce scriam atunci şi începe ce scriu acum (mă rog, în mare parte).

Timpul şi percepţiile generale "din mediu" mi-au consolidat o percepţie destul de neplăcută pentru marea majoritate a "clienţilor" sitului www.dorinm.ro de până acum. Vă voi descrie doar două evenimente ce mi-au determinat noua atitudine.

1. De-a lungul activităţii mele, evident, m-am documentat constant cu privire la modul de percepţie al anumitor secţiuni ale sitului, în special "Economics". Aici am putut colabora destul de eficient cu mai mulţi experţi contabili, auditori, evaluatori, lichidatori, etc. Şi, după un anumit timp, am rămas siderat de o percepţie relativ generalizată a celor despre care aminteam. Aproape toţi cei implicaţi în studiul meu accesau serviciile unei firme renumite de consultanţă în domeniu pentru un abonament lunar de multe sute de lei şi nu mai accesau situl meu chiar dacă era gratis. Evident că folosindu-mă de relaţiile de prietenie cu ei am "intervenit" şi am demarat un studiu al cauzei care îi determina la acest gest. Nu a contat nici o secundă faptul că materialele de pe situl meu erau mult mai complete, explicite, bine structurate, interactive sau altele asemenea. Nu a contat nici o secundă faptul că, prin colaborarea directă cu ei inseram oportun materiale care le foloseau în mod direct, la momentul concret, în activitatea lor. Nu a contat că orice material de pe situl meu era actualizat aproape imediat indiferent de volumul modificărilor legislative. Nu a contat... Şi lista ar putea continua. A contat doar faptul că ei "erau abonaţi la acel site" chiar dacă nu îl accesau niciodată (eventual foarte rar, dar nu sunt nebun când fac afirmaţia cu "niciodată").

2. De mai multe ori am auzit replica "Nu cumpăra aia pentru că este ieftină! Înseamnă că nu este bună". Şi asta în diferite circumstanţe, în diferite variante, dar de fiecare dată simţindu-mă efectiv agresat de acest mod de evaluare. Nu am conştientizat că aceasta poate fi o percepţie generalizată, mai ales în condiţiile unei societăţi de consum care "luptă" pentru fiecare leu, euro sau monedă economisită. Şi, atunci, s-a aprins becul şi am auzit "Evrika!".

Conştie

Oaspeţi (Guest)

Această categorie este permisă/ atribuită persoanelor neînregistrate, care vizitează, pur şi simplu, situl dar şi celor care sunt membri dar nu s-au logat pentru a putea beneficia de statutul lor.

Cu acest statut (Vizitator/ Guest) aveți acces doar la paginile introductive (max. 5% din volumul de informație al sitului).

Membri (Members)

Această categorie este atribuită tuturor utilizatorilor care se înregistrează pe acest site.

Cu acest statut puteţi viziona/ utiliza în jur de 50% din informaţiile prezente pe site.

Pentru a avea acces relativ integral va trebui să donaţi (Vezi "Ajutor" pentru donaţie prin ordin de plată sau click pe butonul de mai jos pentru donaţie tip PayPal cu card) şi, astfel, să vă extindeţi posibilitatea de parcurgere către 100% sau funcţie de interesul Dumneavoastră.

Briz-briz-uri utile

(Drepturi de autor - 2000...2017 - Dorin Merticaru)

Rating for dorinm.ro

Blogs Archive

Pentru Studiu/ To Study

1. Scriere.

Colecţie de opere literare, referate, materiale documentare, etc. utile pentru diferite categorii de vizitatori.

"Milostenie" și "Blog" (acces liber - Vizitator, Membru înregistrat. Membru donator).

2. Descriere.

Elemente descriptive generale în special cu specific documentar.

"Mashinutze" (cu acces controlat - Membru înregistrat, Membru donator) şi "România" (cu acces controlat - Membru înregistrat, Membru donator).

3. Tehnic.

O sumă de lucrări cu caracter aplicativ, manuale generale, descrieri de utilizare.

"Noua Medicină" (cu acces controlat - Membru înregistrat, Membru donator).

4. Ficţiune.

Lucrări diverse de ficţiune şi promovări de lucrări, fie cu caracter comercial, fie legat de izitatorii acestui site.

"În jurul lumilor" şi "Northern Lights" (cu acces liber - Vizitator, Membru înregistrat, Membru donator, excepţie făcând jocurile efective care au regimul specificat de varianta accesată/ download-ată).

Pentru Muncă/ To Work

1. Economics.

Colecţie de materiale documentare, referate, elemente statistice, lucrări teoretice şi studii, sinteze şi structuri operative cu aplicaţie la nivel economic, afaceri, etc.

"Tehnici de plăţi", "Instrumente de plată", "Tehnici comerciale", "Sisteme economice", "Politici economice", "Burse", "Bănci" (acces restricţionat - numai Membru donator).

2. Contabilitate.

Tot ceea ce este legat de contabilitatea românească (şi nu numai), cât şi despre expertiză şi audit.

"Planuri de conturi", "Standarde de contabilitate", "Standarde de audit" (acces restricţionat - numai Membru donator).

3. Financiar.

Elemente despre tehnica operaţiilor, teorie şi practică financiară, date statistice, etc.

"Finanţe", "Audit financiar contabil", "Audit statutar" (acces restricţionat - numai Membru donator).

4. Lex/ Dicţionar.

Dicţionar/ Glosar economic cu termeni, elemente legislative structurate, comentate şi adnotate şi multe alte materiale de relaţie.

"Glosar economic", "Extrase legislative" - tot ceea ce este necesar unui economist" (acces controlat - Membru înregistrat. Membru donator).

Pentru Distracţie/ To Entertain

1. Perceptibil.

Culorile, psihologie, grupele sanguine, loto 6 din 49, Redzone - materiale diverse, de relaxare.

"Culorile", "Grupele sanguine", "Loto 6 din 49", "Redzone" (acces controlat - Membru înregistrat, Membru donator).

2. Esoteric.

"Zodiacul chinezesc", "Zodiacul european", "Alte forme de zodiac", "Alte forme de clarviziune" şi orice ar putea fi considerat esoteric.

"Zodiacul chinezesc", "Zodiacul european", "Alte forme de zodiac", "Alte forme de clarviziune" (acces controlat - Membru înregistrat, Membru donator).

3. Multimedia.

Filmuleţe de reclamă, chestii edcucative (programe diverse originale) şi altele.

"Filmuleţe", "Softuleţe" (acces controlat - Membru înregistrat, Membru donator).

4. Distractiv.

Proverbe şi ghicitori, bancuri şi alte chestii utile pentru petrecerea timpului liber.

"Proverbe, zicători şi ghicitori", "Bancuri - Centuriile lui Bulă", "Chestii distractive", (acces liber - Vizitator, Membru înregistrat, Membru donator).

Pentru Afaceri/ To Affair

1. Cumpără.

Tot ceea ce poate fi legat de achiziţii şi deciziile de cumpărare.

"Achiziţii", "Cumpărare", "Contractare", "Energie solară şi eoliană" (acces restricţionat - Membru donator).

2. Vinde.

Colecţie de materiale documentare utile pentru deciziile de vânzare.

"Achiziţii", "Vânzare", "Contractare" (acces restricţionat - Membru donator).

3. Intermediază.

O selecţie de prelucrări, analize, dezvoltări cu scopul de a vă susţine orice efort legat de evaluare şi intermediere.

"Evaluare", "Intermediere" (acces restricţionat - Membru donator).

4. Speculează.

A nu se citi "speculă"! Colecţie de materiale care documentează posibilităţile de a specula anumite oportunităţi.

"Piata de opţiuni", "Planuri de afaceri", "Finanţări", "Creditări" (acces restricţionat - Membru donator).